Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Targu-Jiu s-au sesizat cu privire la falimentarea Societatii de Inchidere si Conservare a Minelor, care detine actiuni la Complexurile Energetice. In centrul atentiei anchetatorilor se afla fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog.


Directia Nationala Anticoruptie Targu-Jiu a intocmit un act de autosesizare in cazul falimentarii societatii de Inchidere si Conservare a Minelor si a modului in care o firma de lichidare judiciara este pe punctul de a controla actiunile Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova. DNA a dispus cercetarea tuturor faptelor publicate in presa. Procurorii nu au precizat cu exactitate care sunt persoanele impotriva carora se indreapta verificarile, spunand insa ca, o data ce va fi inceputa urmarirea penala in dosar, vor fi indicate si persoanele. Surse judiciare au declarat ca fostul secretar de stat Ionel Mantog este pionul principal al acestei anchete.


AFACEREA. Jurnalul National a prezentat pe larg modalitatea prin care o firma de lichidare judiciara din Craiova, despre care se spune ca ar avea in spate membri marcanti ai Partidului Democrat, incearca sa puna mana pe actiunile Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova. Fara ca statul sa scoata la privatizare cele trei complexuri energetice, BNP Consult va intra in posesia actiunilor energetice. Accesul este asigurat prin intermediul societatii de Inchidere si Conservare a Minelor (ICM), care detine actiuni la complexuri. Odata declansata procedura de faliment a ICM, lichidatorul judiciar care administreaza actiunile BNP Consult si-a netezit drumul catre actiunile complexurilor energetice.


TERTIPURI. "Baietii destepti" pusesera ochii pe complexurile energetice cu mult inainte ca BNP Consult sa ajunga sa administreze falimentul ICM. Fostul secretar de stat in MEC Ionel Mantog, pe atunci in functie, a cerut reorganizarea judiciara a societatii fara ca vreun creditor sa o ceara. Acesta era primul pas in declansarea procedurii de faliment. Actiunea lui Mantog nu a fost inteleasa de nimeni, si tocmai de aceea acesta se afla acum in atentia anchetatorilor. Nimeni nu-si explica de ce Ionel Mantog, in calitate de reprezentant al ministerului, a cerut reorganizarea societatii unde chiar ministerul era actionar.


De cand afacerea firmei de lichidare cu Complexurile Energetice a iesit la iveala, toate institutiile statului s-au isterizat. Dupa ce DNA s-a autosesizat din presa, la institutia de ancheta au inceput sa curga sesizarile. Fostul director al Societatii de Inchidere si Conservare a Minelor Adrian Zamfirescu spune ca a informat toate structurile statului, mai putin pe anchetatori: "Probabil ca acele sesizari ale mele catre Ministerul Economiei si Finantelor, AVAS, ANAF au ajuns acum la DNA", a explicat Zamfirescu.


REACTIE. Ionel Mantog a aflat si el despre aceasta ancheta de la jurnalisti: "Treaba DNA-ului ca a inceput cercetarea, oricum a facut multe cercetaria€¦ pana la urma e bine ca s-au inceput si de aici Dumnezeu cu mila", a declarat fostul demnitar.


Decizie la tribunalSoarta Complexurilor energetice va fi decisa in curand. Judecatorii Curtii de Apel Galati au luat miercuri in pronuntare dosarul falimentului Societatii de Inchidere si Conservare a Minelor, insa au amanat decizia cu o saptamana. Astfel, la 6 septembrie 2007 va fi pronuntata hotararea in aceasta privinta. Decizia este una extrem de importanta, avand in vedere ca este definitiva si irevocabila, iar firma de lichidare poate administra apoi actiunile Complexurilor Energetice, Rovinari, Turceni si Craiova.
Liberalii au acuzat ca in spatele acestei afaceri s-ar afla democratii, iar creierul a fost Radu Berceanu. De fiecare data cand a fost acuzat, Berceanu a precizat ca nu are nici o legatura cu ceea ce s-a intamplat in Gorj.