Cele doua consortii formate din Romtelecom SA si Sysware Systems Integration SRL, respectiv S&T Romania SRL si accessNet International SRL vor asigura echipamente hardware, software, de comunicatii si servicii aferente pentru instalarea, punerea in functiune, mentenanta si serviciile de acces la Internet pentru cele 246 de Retele Electronice ale Comunitătilor Locale (RECL) incluse in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere.
Cele doua consortii au fost declarate castigatoare in urma licitatiei internationale competitive organizate de MCTI conform regulilor de achizitie ale Bancii Mondiale. Valoarea cumulata a celor doua contracte este 23,33 milioane dolari. Din aceasta valoare totala, contractul incheiat cu consortiul Romtelecom-Sysware Systems reprezinta 20,52 milioane doalri, iar cel semnat cu consortiul S&T-accessNet, 2,8 milioane dolari.
Cele doua consortii vor realiza in timp de 16 saptamani de la semnarea contractului implementarea Retelelor Electronice Locale. In total, vor fi informatizate 246 de sedii de primarii, 246 de sedii ale bibliotecii publice, 246 de Puncte de Acces Public la Informatie si 502 scoli gimnaziale. Toate locatiile vor fi dotate cu echipamente IT&C de ultima generatie, conectate la Internet Broadband pe solutii fibra optica si radio. In total, au fost achizitionate 4.265 PC-uri desktop, 642 servere, 214 routere, 214 camere foto digitale, 214 copiatoare, 428 imprimante, 214 scannere, 214 multifunctionale etc. Contractele semnate cu cele doua consortii acopera costul abonamentului lunar la Internet in banda larga timp de trei ani. Pana in 2010, consortiile vor oferi, de asemenea, servicii de training pentru 246 de persoane, mentenanta, asistenta tehnica a retelelor si asigurarea tuturor echipamentelor ce formeaza retelele locale.
Economia Bazata pe Cunoastere este initiativa Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, institutia care coordoneaza proiectul din anul 2005 si instaleaza in aproximativ 20% din mediul rural si mic urban Retele Electronice Locale. Acestea se realizeaza prin conectarea la Internet Broadband a sediului Primariei, al scolii gimnaziale, al bibliotecii publice si al Punctului de Acces Public la Informatie (PAPI). Initiativa are abordari multisectoriale si va asigura, in intervalul 2007-2010, servicii de baza si servicii cu valoare adaugata.
Printre acestea se numara servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educatie asistata de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului, precum si acordarea de finantari nerambursabile pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii si utilizarea tehnologiei in dezvoltarea afacerilor. De proiect vor beneficia peste 1.800.000 de cetateni din mediul rural si mic urban. Economia Bazata pe Cunoastere a fost implementat in faza pilot in noua comunitati locale: Albestii de Muscel, Aninoasa (Hunedoara), Corund (Harghita), Jurilovca (Tulcea), Lapusnicu Mare (Caras -Severin), Ostra (Suceava), Ținca (Brasov), Pilu (Arges) si Targu Lapus (Maramures).
Proiectul este implementat pe baza unei finantari totale de 69,4 milioane dolari din care Banca Mondiala asigura 60 de milioane dolari, iar Guvernul Romaniei, 9,4 milioane dolari.