Cercetatorii lucreaza la o metoda de a schimba "comportamentul social" al celulelor vii, inovatie care ar infrina maladiile si ar da nastere unor combustibili mai ecologici.„Reeducarea" celulelor va intari sistemulimunitar al organismului Oamenii de Stiinta de la Centrul pentru Biologia Sistemelor Integrate de la Universitatea din Manchester au descoperit, in cadrul unui proiect de aproape 27 de milioane de euro raspindit in sase tari, ca legaturile dintre celulele vii din organism arata daca o celula cauzeaza diabet sau cancer ori daca ajuta la mentinerea sanatatii oamenilor, arata publicatia „Science Daily". Modificind modul in care acestea sint conectate, cercetatorii cred ca le pot schimba comportamentul, reducind astfel riscurile aparitiei unor boli si facind fabricarea de medicamente si de mincaruri mult mai eficienta si mai sigura. Alte aripi ale proiectului, intitulat Biologia Sistemica a Microorganismelor, includ studiul posibilitatilor de transformare a drojdiei de bere si a piinii intr-o eficienta sursa de bioetanol, dar si investigarea lactobacililor. O parte dintre acestia din urma se transforma uneori in bacterii ce se „infrupta" din carne sau cauzeaza urticarii, in timp ce altii sint complet siguri si sint folositi in productia de brinzeturi si iaurturi.

Pseudomonadele, bacterii ale solului care imbolnavesc oamenii, dar care pot fi folosite totodata pentru a degrada compusi daunatori din mediul inconjurator, sint la rindul lor subiectii noilor experimente. La fel si organismele termofile care salasluiesc natural in izvoare termale, scopul fiind observarea modului in care acestea supravietuiesc atit temperaturii ridicate, cit si variatiei acesteia. Se cauta, astfel, un mod de a face ca orice organism viu sa dea piept cu conditii extreme si sa devina utile in perfectionarea detergentilor si cosmeticelor.

Biologia sistemica combina biologia moleculara cu matematica, domenii vazute drept echivalente ale focului, respectiv ale apei. In loc sa faca apel la observatia si experimentul specifice biologiei traditionale, ramura cu pricina se sprijina pe simulari computerizate si pe modelare pentru generarea de solutii viitoare.

Acest tip de cercetare este vazut inca piezis de o parte din comunitatea stiintifica. In schimb, cercetatorii antrenati in noile experimente sint convinsi ca aceasta abordare le va pune pe tava un bogat set de ecuatii matematice care descriu celulele vii si care vor permite combinarea acestora in diferite moduri, presarind cu beneficii cimpul medical si lumea cosmeticelor.

Marea Britanie, Austria, Germania, Olanda, Spania si Norvegia sint finantatorii din spatele acestui proiect hranit de 11 programe ce se vor derula, initial, pe parcursul a trei ani, iar Centrul pentru Biologia Sistemelor Integrate de la Universitatea din Manchester aduna la un loc cercetatori de la facultatile de fizica si stiintele vietii.