Primele dosare pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor putea fi depuse din a doua jumatate a lunii octombrie, a anuntat Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii.


PNDR va functiona pe modelul SAPARD, insa asigura mai multe forme de sprijin - 20 de masuri - , mai multe categorii de beneficiari si mai multe investitii eligibile. Una dintre primele masuri pentru care vor putea fi depuse dosare in acest an este Masura 1 2.1, care are in vedere modernizarea exploatatiilor agricole. Fondurile nerambursabile acordate prin aceasta masura pot reprezenta intre 45% si 75% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de un milion de euro. Daca proiectul include si investitii pentru obtinerea energiei regenerabile, suma maxima care poate fi acordata este de 1,5 milioane de euro. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a elaborat deja o prima varianta a ghidului solicitantului pe patru masuri, care este supusa dezbaterii publice pe site-ul institutiei, www.apdr.ro.


Romania va primi fonduri europene de peste opt miliarde de euro in 2007-2013 pentru cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, imbunatatirea calitatii mediului si imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural. Din acesti bani, pentru 2007 sunt alocate 750 de milioane de euro, care trebuie cheltuite pana in 2009.