A ajuns, in fine, si la buric vestea cea mare, pe care o tot repetam, unii altii, de peste cinsprezece ani: invatamantul romanesc frizeaza nulitatea. Si asta din pricina sistemului sovietoid amestecat cu necinste si fudulie valaha. Cunosc cazuri de r
A ajuns, in fine, si la buric vestea cea mare, pe care o tot repetam, unii altii, de peste cinsprezece ani: invatamantul romanesc frizeaza nulitatea. Si asta din pricina sistemului sovietoid amestecat cu necinste si fudulie valaha. Cunosc cazuri de romani intorsi in patrie cu doctorate beton, obtinute la universitati europene sau americane, si care au avut urmatoarea alternativa: munca de jos, deprofesionalizanta sau reintoarcerea in Occident. Unuia dintre ei i s-a spus in fata: "N-avem nevoie de competenta ta. Cara-te de unde ai venit." Si omul "s-a carat". Iar desteptul care "nu avea nevoie de competenta lui" a continuat sa indoape mintile studentilor neaosi cu tercii rasmestecati de pe vremea lui Leonte Rautu. In aproape toate universitatile romanesti (cu exceptia Clujului) unde am avut prilejul sa conferentiez m-am izbit de disperarea bietilor studenti.
Un prieten apropiat, doctor al Sorbonei, asteapta de aproape un an echivalarea tezei de catre o comisie bucuresteana cu iz de Ilf si Petrov. Un cunoscator al operei folk a lui L. Cohen trebuie sa se pronunte asupra unei teze intesate cu texte in germana veche, engleza veche, iralandeza veche si latina medievala, validand sau invalidand o comisie internationala de jurizare alcatuita din cei mai tari specialisti in domeniu din Anglia, Franta si Germania. Competenta romaneasca in frigarui perforeaza Calea Lactee! Alt prieten, teolog baptist stralucit, cu doua carti deja publicate la edituri foarte serioase din Anglia, cu dublu doctorat, la Aberdeen si Tilburg, e blocat tot de o comisie "de specialitate" pe motiv, tineti-va bine!, ca "nu are nici o lucrare personala" (subintelegem "in romaneste"). Prin urmare, daca publici in italiana, franceza, germana, engleza nu contezi in Romania, desi un institut inutil, subordonat presedintiei, cheltuieste sume importante pentru a scoate neaparat gloriile locale in lume. Ma intreb oare ce s-ar intampla cu mine insumi daca vreodata mi-ar trece prin cap sa ma intorc definitiv si sa cer un post la vreo universitate romaneasca? S-ar intampla exact ce-am relatat mai sus: un absolvent al fabricii de sutane Iustinian Marina sau al fabricilor de mediocritati de la Timisoara, Galati, Bucuresti, Cucuieti, Cotroceni etc. m-ar plesni iute peste ceafa spunandu-mi cu abia mascata sila nationalista: "Cara-te, domle, de unde-ai venit. De cand a ajuns Sorbona garantie culturala pe malul Dambovitei?"
Domnule prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, cat inca se mai poate salva ceva din bunul simt al Romaniei, nu ingaduiti continuarea acestei batjocuri! Sunteti printre putinii politicieni responsabili si eficienti. Romania inseteaza dupa competenta. Aceasta competenta exista, sta in puterea Dvs sa o inserati acolo unde trebuie, in invatamantul si cercetarea romaneasca. Dar nu e suficient: lansati un program-soc de readucere din Occident a romanilor bine pregatiti, din toate domeniile. In trei luni camarila "elitei" de la Cotroceni va deveni balon de sapun. Intr-o baie de profesionalism real impostura se volatilizeaza. Lucrurile trebuie facute acum, fara nici o zi amanare. Si asa s-au pierdut saptesprezece ani. Degeaba ne bombam pieptul citandu-i pe Eliade, Cioran, Culianu sau Celibidachi. Tinerii nostrii, inclusiv copiii Dvs, domnule prim-ministru, au nevoie acum, in tara, de profesori bine scoliti la Paris, la Berlin, la Oxford sau la Roma. Altfel, aspra va fi judecata lor peste ani, iar regretelor noastre nu vor fi bune la nimic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.