Portrete satirice ale unor politicieni romani si lucrari de grafica satirica realizate de artistul plastic humorean Radu Bercea, fost detinut politic, au fost prezentate intr-o expozitie intitulata "Fllitt", care surprinde cu fina ironie aspecte ale
Portrete satirice ale unor politicieni romani si lucrari de grafica satirica realizate de artistul plastic humorean Radu Bercea, fost detinut politic, au fost prezentate intr-o expozitie intitulata "Fllitt", care surprinde cu fina ironie aspecte ale vietii politice din Romania.Expozitia organizata in Galeria de Arta a Muzeului de Istorie din Suceava a fost vernisata, ieri, cand artistul plastic Radu Bercea a implinit varsta de 68 de ani, transmite corespondentul Mediafax.Radu Bercea a declarat ca traind intr-un "ev aprins" a dorit sa intre in dialog cu lumea si sa spuna prin intermediul lucrarilor sale ce are pe suflet.El a spus ca in expozitie se afla lucrari de grafica satirica ce reflecta unele aspecte hilare ale vietii politice din Romania, dar si portrete ale unor oameni politici contemporani, iar titlul expozitiei "Fllitt" este o modalitate de a atrage atentia politicienilor si de "a-i mai flitui" pentru a nu uita de cei care i-au votat. Subtilitate Printre personajele politice ilustrate intr-un mod satirico-umoristic de catre artistul plastic humorean se numara Traian Basescu, Ion Iliescu, Calin Popescu Tariceanu, Adrian Paunescu, Corneliu Vadim Tudor.Un alt segment al expozitiei cuprinde lucrari de arta decorativa, realizate intr-o tehnica originala ce-i poarta numele, care abordeaza diferite teme populare, biblice, dar si din domeniul mitologiei, printre personajele sale numarandu-se "Icar" sau "Pegas". Profesorul sucevean Romica Istrate a declarat la vernisajul acestei expozitii ca nici in zilele noastre nu s-a pierdut acea capacitate a graficienilor de umor de a fi subtili aratand ca lucrarile de grafica satirica sunt "o rabufnire" pentru a arata "verde in fata ce hram poarta figurile politicienilor". Coleg de detentie cu persoane celebre Radu Bercea s-a nascut in anul 1939 in Cuciuru Mare din regiunea Cernauti si domiciliaza in prezent in orasul Gura Humorului. El a absolvit cursurile Şcolii de Arta Plastica si Decorativa "Octav Bancila" din Iasi, iar in timpul regimului comunist a fost condamnat politic, in perioada 1959-1964, pentru convingerile sale pro-vest. In timpul detentiei, el a cunoscut personalitati ale intelectualitatii romane, printre acestia numarandu-se scriitorul Alexandru Paleologu, academicianul Alexandru Zub, poetul Alexandru Ivasiuc. Artistul plastic sucevean a avut prima expozitie personala cu lucrari de grafica in anul 1964, la Gura Humorului, iar de atunci a participat in fiecare an cu lucrari in cadrul unor expozitii personale sau de grup, la saloane nationale si internationale de pictura, grafica, acuarela si pastel sau caricatura. Radu Bercea a realizat ilustratiile pentru numeroase volume de poezie si proza sau carti de colorat pentru copii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.