Proprietarii care isi inchiriaza locuintele in scop turistic vor fi obligati ca, incepand din 2008, sa le autorizeze ca spatii de cazare si sa plateasca dari la stat pentru veniturile obtinute, a declarat ieri Emanoil Negut, seful Departamentului de
Proprietarii care isi inchiriaza locuintele in scop turistic vor fi obligati ca, incepand din 2008, sa le autorizeze ca spatii de cazare si sa plateasca dari la stat pentru veniturile obtinute, a declarat ieri Emanoil Negut, seful Departamentului de Control al Guvernului. Este vorba despre o taxa forfetara anuala, calculata la veniturile totale obtinute, pe care toti particularii care gazduiesc turisti - pe litoral, in statiunile montane si in alte zone - trebuie sa o plateasca. Cuantumul acesteia nu a fost inca stabilit.


Litoralul romanesc "ofera" aproximativ 20.000 de locuri de cazare nedeclarate, in care se practica turismul "la negru", potrivit lui Ovidiu Silaghi, ministrul Turismului. Si inca vreo 10.000-15.000 la munte, spun reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turism. Pentru a iesi la capat, autoritatile locale, cu ajutorul inspectorilor guvernamentali, vor organiza flagranturi. "Vor fi echipe de 1-2 inspectori aflati in gara cu bagaje, care vor cauta cazare la particulari. Acestia se vor legitima in momentul in care observa ca proprietarul locuintei nu elibereaza o chitanta fiscala pentru suma primita", a explicat Negut. Taxa forfetara va fi impusa si altor "afaceristi" din zonele turistice care nu platesc impozite la bugetul de stat. Birjarii care plimba turistii cu trasura prin statiunile de pe litoral, platesc doar costul autorizatiei, nu si impozit pentru veniturile obtinute.


Taxarea face parte dintr-un set mai amplu de masuri: dublarea cuantumului amenzilor contestate daca instantele de judecata mentin masura aplicata de institutiile de control si penalitati de 10% pentru fiecare luna de intarziere la plata acestora. Autoritatile vor sa interzica scaldatul in mare dupa ora 24:00, deoarece serviciul salvamarilor nu poate fi asigurat, sa puna scrumiere pe plaja si sa monteze panouri cu numere de telefon la care sa fie reclamata nerespectarea curateniei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.