Traian Basescu nu-si poate depasi conditia de presedinte al PD. Nu doar ca nu reuseste, dar nici macar nu incearca sa fie presedintele tuturor romanilor. Continua sa atace toate partidele parlamentare, cu exceptia PD. Continua sa se exprime public de
Traian Basescu nu-si poate depasi conditia de presedinte al PD. Nu doar ca nu reuseste, dar nici macar nu incearca sa fie presedintele tuturor romanilor. Continua sa atace toate partidele parlamentare, cu exceptia PD. Continua sa se exprime public de parca ar fi nu sef al statului, ci capitan de vas in escala prin piata sau prin bordeluri. Si mai grav e ca o face chiar in relatiile internationale. Cu singurul omolog cu care mai are dialog, fie si conflictual, si fie si la distanta. Moldoveanul Voronin. Rezulta injuraturi reciproce de mama. Dulcea Romanie.
De fapt, de vreo doua luni incoace, presedintele Basescu o tine tot intr-o vacanta. Si-a mutat cabinetul de lucru la Neptun, in vila lui Ceausescu, dupa ce a poposit tot prin vilele locuite de acela, prin Covasna si Harghita. Mai mult, a cerut Guvernului ca o anumita vila de protocol sa nu fie privatizata, ci sa-i ramana dedicata. Daca prin absurd ar fi formulat o asemenea cerere premierul Tariceanu sau oricare alt om politic din oricare alt partid, Cotrocenii si Modroganii sareau in tavan. Presedintele tarii, insa, isi permite orice. El e mai egal decat toti.
Cand nu vrea sa se stie unde se afla si ce face, nu se stie unde se afla si ce face. Cand se afla unde este si presa se prezinta sa relateze ce face, Basescu se da lovit in viata privata. El anunta jurnalistii special ca sa ofere obisnuitele reprezentatii publice anti-presa. Dar, vorba americanului, e nevoie de doi pentru asta. Daca presa l-ar ignora, chiriasul de la Cotroceni s-ar lasa de fite. Probabil ca s-ar lasa si de functie, pentru ca lumea l-ar uita. Presedintele Basescu fara mediatizare? Vorba lui Moromete, asa ceva nu exista.
Presa romana nu-si permite un asemenea embargo. De unde si cercul vicios. Televiziunile transmit live orice stranut prezidential, presa scrisa il preia si il comenteaza, fie elogios, fie critic, iar uneori, chiar il analizeaza. De ce-o fi stranutat presedintele? Daca e alergie, trebuie sa fie de la pisica liberala. Care cade mereu in picioare. Cum se va intampla si la viitoarea motiune de cenzura, in caz ca va fi introdusa. In tot cazul, Cotrocenii si PD trateaza problema la provocare: sa va vedem, aveti sange-n voi s-o introduceti?
Ca si cum presedintele Basescu ar fi avut sange-n el, dupa suspendare, sa demisioneze. Precedentul razgandirii PSD a fost creat chiar de seful statului. Daca el nu si-a tinut cuvantul, de ce ar face-o PSD? Doar pentru ca vrea PD sa dea jos PNL? De fapt, PD nu vrea acum la guvernare. Intr-un an, isi frange gatul. Prefera alegeri anticipate. PSD poate ca ar vrea la guvernare, ca sa incerce sa intoarca opinia publica de la convingerea ca Guvernul Tariceanu a marit pensiile. Dar nu poate. Ar fi doar folosit si aruncat peste bord.
Presedintele Basescu trateaza ideea motiunii de cenzura in mod partizan si diversionist. Se declara sceptic cu privire la introducerea procedurii, pe cliseul ca PSD ar colabora cu PNL. Ca sa se uite ca PD este cel care colaboreaza cu PSD, mai ales cand trebuie numit directorul SRI care a fost seful Comisiei Parlamentare de Aparare si i-au trecut prin mana dosare conspirate.
Alta diversiune prezidentiala este votul uninominal, despre care populatia habar n-are. Spre orgasmul colectiv al organizatiei de femei a PD, presedintele Basescu a amenintat ca introduce referendum simultan cu alegerile europarlamentare, ca si cum nu tot la Parlament ar ajunge decizia. Basescu vrea sa faca de fapt campanie electorala pentru PD, pe bani publici. Asta e tot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.