Autoritatile transnistrene au blocat, la 28 august, un transport de manuale destinat elevilor liceului Lucian Blaga din Tiraspol, se arata intr-un comunicat al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), relataza BASA Press.

La punctul de control din apropierea orasului Tighina, autoritatile regimului separatist au retinut un automobil care transporta peste 900 de manuale scolare, repartizate de Ministerul Educatiei elevilor liceului Lucian Blaga. “Reprezentantii transnistreni nu au specificat motivul confiscarii, dar au solicitat soferului actele si facturile, iar ulterior, actele de inregistrare a liceului”, precizeaza comunicatul.

Automobilul care transporta manualele si persoanele care le insoteau au fost retinute pana la orele 20.15, ulterior manualele fiind confiscate pe motiv ca nu au fost publicate in Transnistria si ca acestea urmeaza a fi studiate pentru a preveni eventuale incidente in “Republica Moldoveneasca Nistreana”.

Directorul liceului si reprezentantul Consiliului parintilor au apelat la Ministerul Reintegrarii, Comisia Unificat a de Control si Comandantul fortelor de pacificare, dar nu au primit inca nici un raspuns.

Actiunile reprezentantilor regimului autoproclamat de la Tiraspol au incalcat principiile drepturilor omului in raport cu administratia scolii, Consiliul parintilor si al cetatenilor Republicii Moldova, arata oficialii Comitetului Helsinki.

Comunicatul a fost expediat presedintilor R. Moldova, Federatiei Ruse, Misiunii OSCE, reprezentantului Uniunii Europene si misiunilor diplomatice acreditate in Republica Moldova.


Copiii romanilor angajati la UE vor invata gratis in scolile europene