Rezultatele testelor finale efectuate pe iaurturile Danone de catre Laboratorul Comunitar de Referinta de la Budapesta au confirmat testele preliminare ale Comisiei Europene. Astfel, specialistii au aratat ca iaurturile contin intr-adevar dioxina, dar intr-o cantitate care nu este daunatoare sanatatii. Cu toate declaratiile linistitoare din partea autoritatilor, probabil ca nimeni n-ar mai risca sa guste din iaurturile sechestrate care ar putea reintra, de astazi, pe piata romåneasca.

Danone nu e toxic! Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la Laboratorul din Budapesta. Totusi, rezultatele arata ca iaurturile suspectate contin dioxina, substanta extrem de daunatoare pentru sanatatea consumatorilor, dar intr-o cantitate foarte mica. „Nivelul de dioxina este sub limita prevazuta de regulamentele europene.

Testele au fost realizate prin metoda de confirmare si au aratat ca nivelul de dioxina este de 0,22 picograme la gramul de grasime, iar limita maxima admisa este de 3 picograme la gramul de grasime, deci este mult sub limita“, a declarat, ieri, Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Ve terinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), citat de Mediafax. „In aceste conditii putem afirma ca nu exista nici un risc pentru consumatorii romani', a mai spus Roatis.

Dioxina din iaurturile cu visine nu este insa singura problema cu care se confrunta compania Danone. Surse din piata ne-au declarat ca Danone se pregateste sa retraga de pe piata iaurturile Danonino, pentru ca mai multe pahare s-au umflat in termenul de garantie. Cat priveste testele din Ungaria, reprezentantii laboratorului au declarat ca au testat 88 de mostre pana in prezent pentru depistarea dioxinei si pentaclorfenolului (PCP), insa nici un test nu a avut rezultate pozitive.

Peste 40.000 de iaurturi sechestrate ar putea fi scoase la vånzare