Care este reala valoare strategica a Rompetrol?
Pretul cu care Dinu Patriciu a reusit sa vånda 75% din Grupul Rompetrol stårneste mirarea analistilor autohtoni, dar si a celor de pe piata internationala. Aceasta, intrucåt, des
Care este reala valoare strategica a Rompetrol?
Pretul cu care Dinu Patriciu a reusit sa vånda 75% din Grupul Rompetrol stårneste mirarea analistilor autohtoni, dar si a celor de pe piata internationala. Aceasta, intrucåt, desi valoarea de piata a Rompetrol era estimata, påna la vånzarea celor 75% din actiuni, undeva la 700 milioane de dolari, Patriciu a reusit sa obtina de la KazMunaiGaz fabuloasa suma de 2,7 miliarde de dolari, din care ii revin direct 2,1 miliarde dolari. Dinu Patriciu a explicat succesul tranzactiei prin valoarea strategica a Rompetrol, dat fiind ca noul proprietar va reusi, astfel, sa patrunda pe piata europeana. Acest argument este indoielnic, avånd in vedere ca transferul titeiului kazah catre Europa se face prin conductele rusesti

Cine a castigat luni din tranzactii cu actiuni Rompetrol? Au stiut sau nu de vanzare?
Mari semne de intrebare planeaza si asupra tranzactiilor facute luni cu actiuni Rompetrol. Pretul actiunilor celor trei companii listate a explodat in numai 20 de minute, aducånd profituri de milioane de euro cåtorva fonduri de investitii care au cum parat masiv si care sunt actionari minoritari ai Rompetrol. Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat, ieri, ca a suspendat tranzactiile dupa ce a aflat pe canale media de perfectarea tranzactiei. BVB a precizat ca nu a primit in timpul sedintei de tranzactionare niciun mesaj de la Rompetrol cu privire la vånzare. In replica, Rompetrol spune ca a anuntat prin intermediul agentiei internationale PR Newswire. Cele 20 de minute de „El Dorado“ vor fi anchetate de Parchetul General

Cand au aflat serviciile secrete din Romania ca Patriciu a vandut 75% din Rompetrol?
Avånd in vedere ca Rompetrol este o societate de importanta strategica in economia romåneasca, atåt serviciile speciale, cåt si cele mai importante institutii ale statului ar fi trebuit anuntate cu privire la vånzarea pachetului majoritar de actiuni. Påna acum, doar premierul Tariceanu a recunoscut ca avea informatii in acest sens. In fapt, prima stire cu privire la interesul KazMunaiGaz pentru Rompetrol a fost difuzata in luna ianuarie a.c. de agentia de presa rusa Prime Tass. Atunci, Dinu Patriciu a refuzat sa faca declaratii in acest sens. De altfel, omul de afaceri a negat permanent ca va vinde Rompetrol

Ar fi preferat Cotroceniul ca Dinu Patriciu sa vanda Rompetrol unei firme din Azerbaidjan?

Pe 12 iulie 2007, presedintele Traian Basescu l-a primit la Palatul Cotroceni pe Rovnac Abdulayev, presedintele Companiei de Stat a Petrolului din Azerbaidjan. Motivul oficial al discutiilor a fost faptul ca firma azera isi deschisese o reprezentanta la Bucuresti, abordåndu-se si tema unui parteneriat romåno-azer in domeniul energetic. Sursele noastre spun ca la aceeasi discutie Abdulayev si-a exprimat si dorinta ca firma sa sa cumpere pachetul de actiuni scos la vånzare de Rompetrol. La prima vedere pare ca presedintele Basescu nu ar fi fost cea mai buna filiera de lobby pe långa Dinu Patriciu, dovada fiind vånzarea actiunilor catre firma KazMunayGaz din Kazahstan. Se stie ca pe piata petroliera a fostei Uniuni Sovietice kazahii si azerii sunt concurenti.


(Ioana Theodoru)

Pretul obtinut de Dinu Patriciu din vanzarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group NV dovedeste ca evaluarile anterioare ale companiei, realizate prin diverse metode, nu au avut nici o influenta in incheierea tranzactiei cu KazMunaiGaz.

Potrivit ultimei editii a Top 300 cei mai bogati romani, realizat de revista Capital, averea lui Dinu Patriciu era estimata anul trecut la 550-600 milioane de dolari. Suma respectiva inglobeaza si echivalentul cotei de 80% din actiunile grupului Rompetrol, cat detinea omul de afaceri inainte de tranzactie. De la acest nivel si pana la 3,6 miliarde dolari, cat a indicat Patriciu ca ar fi valoarea totala a Grupului, este insa o distanta mare. Mai mult, numele evaluatorului care a calculat aceasta ultima valoare este tinut la secret. Unii dintre analistii pietei nu exclud ca cifra de 3,6 miliarde de dolari anuntata de Dinu Patriciu sa fi fost rezultatul unei „strategii de evaluare indirecta“. „Este posibil ca lui Dinu Patriciu sa i se fi oferit 2,7 miliarde de dolari pentru pachetul de 75% din titluri, fara sa se tina cont de orice alta evaluare, indiferent de cifre. Dupa care omul de afaceri a putut anunta si rezultatul unei evaluari, bazandu-se pe pretul oferit de compania kazaha KazMunaiGaz“, ne-a declarat analistul Ilie Serbanescu. Ideea este sustinuta si de fostul vicepremier Bogdan Pascu, deputat al Partidului Conservator (PC). „Valoarea unei companii este data de piata, nu de evaluari. Cu alte cuvinte, suma la care s-a perfectat tranzactia indica valoarea Rompetrol“, a precizat Bogdan Pascu. El spune ca principiul este acelasi ca in cazul tranzactionarii actiunilor la bursa. „In ultimele luni, actiunile Rompetrol s-au tranzactionat sub valoarea nominala. In acel moment, aceea a fost valoarea lor“, a explicat fostul vicepremier.

Standard&Poor's: Pretul tranzactiei este mare
Suma obtinuta de Dinu Patriciu pentru pachetul de 75% din actiuni a dat de gandit si analistilor agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's. „Pretul tranzactiei prin care compania kazaha KazMunaiGaz a preluat 75% din actiunile Rompetrol este considerat mare raportat la profitul operational inregistrat de cele doua companii in 2006“, a declarat, ieri, Per Karlsson, analist la Standard & Poor's, citat de Mediafax. Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGaz, care urmeaza sa fie ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari. „Pretul, cand il comparam cu profitul operational (EBITDA - castigul inaintea deducerii taxelor, dobanzilor, deprecierilor si amortizarilor - n.r.) de 3,2 miliarde de dolari inregistrat de KazMunaiGaz in 2006 si cu cel al Rompetrol de doar 162 milioane de dolari, reprezentand 4% din vanzari, este mare“, a explicat Karlsson.

'KazMunaiGaz a platit taxa de intrare in Europa>>
Deputatul PSD Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrie sI Serviciii din Camera Deputatilor crede ca, indiferent de valoarea la care s-a perfectat afacerea, noul actionar majoritar al Rompetrol ar fi platit oricat pentru pachetul de 75%. „Este posibil ca suma platita de KazMunaiGaz sa fie o taxa de intrare a companiei pe piata europeana. Ei au mai incercat sa intre in acest spatiu, prin intermediul Poloniei, Slovaciei si Cehiei, dar nu au reusit“, ne-a declarat Iancu. El nu exclude nici situatia in care suma obtinuta de Dinu Patriciu sa fie in realitate mai mica decat cea corespunzatoare evaluarii, de 3,6 miliarde de dolari. „De altfel, niciodata nu s-a precizat nivelul tranzactiei, ci numai cel al evaluarii, insa s-a lasat sa se inteleaga ca cele doua sume ar putea sa se suprapuna“, adauga deputatul PSD. El gaseste „cel putin suspecte“ si schimbarile pe care presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, le-a facut in structura de conducere a companiei KazMunaiGaz, imediat dupa perfectarea afacerii. Marti, Nazarbayev l-a demis pe ginerele sau Timur Kulibayev, din functia de vicepresedinte al grupului Samruk, din care face parte compania petroliera KazMunaiGaz. Anuntul a fost facut dupa o zi de la numirea in postul de ministru al energiei a lui Sauat Mynbayev, presedintele grupului Samruk. „Este posibil ca anumiti termeni contractuali ai tranzactiei sa nu fi fost pe placul presedintelui, dar acestea sunt numai speculatii“, opineaza Iulian Iancu. Insa, fara indoiala, tranzactia a avut girul presedintelui Kazahstanului, ca si pe cel al presedintelui rus Vladimir Putin, puncteaza Ilie Serbanescu. „Sa nu uitam ca, in sfarsit, cele doua state au 'podul>> catre vestul Europei, locul in care si-au dorit sa ajunga“, conchide analistul.

Numele societatii Valoarea actiunii la inchiderea sedintei de tranzactionare (RON/actiune)
23.08.2007 24.08.2007 27.08.2007 28.08.2007 29.08.2007
Rompetrol Rafinare Constanta 0,1000 0,0980 0,1120 0,1280 0,1410
Rompetrol Well Services 1,7000 1,6800 1,9000 2,1800 1,9700
Rompetrol Bucuresti 0,2050 0,2050 0,2500 0,3120 0,2640


Tranzactia, in atentia Parchetului General
Tranzactia anului a devenit subiect de ancheta pentru procurorii Parchetului General.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.