Comisia de cod electoral a decis, ieri, interzicerea prezentarii la radio si televiziune a sondajelor de opinie privind intentia de vot si procesul electoral, in timpul campaniei de 30 de zile pentru alegerile europarlamentare. Presedintele comisiei,
Comisia de cod electoral a decis, ieri, interzicerea prezentarii la radio si televiziune a sondajelor de opinie privind intentia de vot si procesul electoral, in timpul campaniei de 30 de zile pentru alegerile europarlamentare. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat ca a facut aceasta propunere, adoptata de catre comisie, considerand ca exista posibilitatea ca sondajele sa influenteze in sens negativ electoratul. El a adaugat ca interzicerea publicarii acestor sondaje este valabila pentru mass media precizata in lege, deci nu si pentru presa scrisa. Acest amendament a fost adoptat cu votul reprezentantilor tuturor partidelor, cu exceptia PD. Deputatul PD Valentin Iliescu a sustinut ca, prin acest amendament, se doreste „ingroparea dorintei electoratului" si a propus sa se solicite CNA un punct de vedere pe aceasta tema. Iliescu a spus, dupa sedinta comisiei, ca aceasta decizie este aberanta si urmareste sa stopeze ascensiunea PD. Deputatul PSD Valeriu Zgonea a sugerat, in timpul sedintei comisiei, ca Valentin Iliescu se impotriveste acestui amendament din cauza lui Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential si care a fost directorul unui institut de sondare a opiniei publice.Zgonea a facut si o propunere de introducere in proiectul de lege privind alegerile europarlamentare a unui amendament potrivit caruia li se interzice analistilor politici care vor candida la alegerile europarlamentare sa participe la talk show-uri cu sase luni inainte de aceste alegeri.El a spus ca PSD are informatii ca mai multi analisti au fost cooptati de unele partide de a candida pe listele lor si ca nu este normal ca acestia sa vorbeasca in calitate de analisti politici independenti. Valeriu Zgonea a precizat, dupa sedinta comisiei, ca aceasta propunere a fost luata in deradere de ceilalti membri ai comisiei, dar ca PSD o va sustine in Parlament. Mihai Voicu a aratat, la randul sau, ca discutia pe aceasta tema a fost „de amuzament" si nu a fost supusa la vot.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.