De la 1 iulie se poate face arbitraj intre piata spot internationala si piata futures de la Sibiu.

Aparitia derivatelor pe aur la Sibiu duce la noi speculatii bursiere. Ca o prima oportunitate de investitie mentionam arbitrajul intre piata spot internationala (de unde se cumpara practic aurul) si piata futures de la Sibiu (unde se vind contracte futures pe aur). Cu alte cuvinte, se cumpara aur de pe piata internationala si se vind in acelasi timp contracte futures pe aur la Sibiu. Asta pentru ca actiunea de arbitraj se poate initia intre doua piete care tranzactioneaza aceeasi marfa. Pe piata mai scumpa se va vinde, pe cea ieftina se cumpara in aceeasi cantitate.

Spre exemplu, sa presupunem ca pe piata spot internationala, la 1 septembie 2007, avem cotatia pe aur la valoarea de 660 de dolari uncia. In acelasi timp, contractul futures SIBGOLD de la Sibiu (avind ca activ suport raportul spot USD/AUR) se tranzactioneaza la 680 de dolari uncia. Marimea contractului este de o uncie (31,10 grame). In aceste conditii, se va cumpara pe piata internationala spot si, in aceeasi cantitate (sa zicem o uncie), se va vinde futures (adica la Sibiu). Cel tirziu la maturitatea pozitiei futures se va incasa un profit de 20 de dolari/contract. Stiind ca pentru a cumpara un contract futures SIBGOLD avem nevoie de doar 99 de dolari (marja pe futures este de aproximativ 15% din valoarea contractului), se va ajunge in cazul nostru la un randament de 20% pe trimestru. Anualizat, avem un randament de 80%, in situatia unei investitii cu risc aproape nul.

Avem mai multe cazuri posibile. Sa spunem ca la scadenta aurul este la 700 de dolari/uncia pe piata internationala. Rezulta ca avem un plus de 40 de dolari pe piata spot (am cumparat cu 660 de dolari) si o pierdere de 20 de dolari pe piata futures (am vindut cu 680 de dolari). Deci cistigul este de 20 de dolari. Tinind cont ca suma investita este de 99 de dolari, profitul trimestrial se ridica la 20%.

Sa presupunem insa ca la scadenta pretul aurului este de 650 de dolari/uncia. In acest caz, avem o pierdere de 10 dolari pe piata spot (am cumparat cu 660 de dolari) si un profit de 30 de dolari pe piata futures (am vindut cu 680 de dolari). Profit in mina: 20 de dolari. ĄCa exceptie, este posibila evolutia futures-ului sub piata spot. In aceste conditii, ziua respectiva este oportuna pentru lichidarea pozitiilor, randamentul fiind si mai consistent fata de cazurile avute la scadenta", ne anunta Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu.