Romania ar putea avea foarte curand probleme cu Uniunea Europeana din cauza ursului brun. Desi avem cea mai numeroasa populatie de ursi, la forurile europene figuram ca specia este pe cale de disparitie in padurile Romaniei. Pe langa multe neajunsuri
Romania ar putea avea foarte curand probleme cu Uniunea Europeana din cauza ursului brun. Desi avem cea mai numeroasa populatie de ursi, la forurile europene figuram ca specia este pe cale de disparitie in padurile Romaniei. Pe langa multe neajunsuri din cauza acestei absurditati, europenii s-au interesat de ce nu derulam programe pentru salvarea ursului.


In statistici, lucrurile stau foarte bine: efectivele de urs brun din Romania reprezinta 47,2% din cele existente in Europa. Este de departe cea mai mare populatie a acestei specii. Este raspandit pe 70.000 kmp, din care 93% se afla in zona montana si 7% in zona de deal. Potrivit statisticilor, din cauza efectivelor mari, braconajul la urs este redus, fiind inregistrate sub 20 de cazuri pe an. In general, sunt cazuri de braconaj cu latul, marea majoritate a ursilor fiind tranchilizati si eliberati de specialistii ICAS. Cazurile in care se vaneaza accidental urs "in legitima aparare" la vanatoarea altor specii sunt 1-2 pe an. Raportat la numarul de exemplare din Romania, nivelul braconajului nu pune in pericol populatia si se poate aprecia ca este tinut sub control.


PLAN DE MANAGEMENT. Guvernantii sustin ca au chiar si un plan de management al ursului brun prin care trebuie clasificate zonele unde exista ursi, trebuie evaluat impactul asupra ursului al infrastructurilor existente sau planificate, trebuie asigurata inaccesibilitatea gropilor de gunoi  si a gunoiului menajer pentru ursul brun sau trebuie initiata o campanie  de informare si educare in scopul combaterii falsei imagini negative a ursului. Intre altele, strategia trebuie sa mai urmareasca "includerea in noile reglementari a obligativitatii gestionarilor fondurilor de vanatoare de aplicare, in anumite perioade, a «hranirii de abatere (deviere)», in functie de necesitatile speciei si respectarea prevederilor legale referitoare la nadirea ursului"; includerea in noile reglementari a prevederilor necesare raportarii efectivelor de urs pe gestionari si grupe de fonduri de vanatoare (functie de miscarile naturale), si aprobarea, respectiv realizarea cotelor de recolta pe aceleasi grupe de fonduri de vanatoare; identificarea potentialelor conflicte intre urs si populatia din zona montana, prevenirea lor si compensarea pagubelor, in cazul constatarii acestora in conformitate cu prevederile legii; constituirea, in masura posibilitatilor, a unor grupe de fonduri de vanatoare in marime de 30.000-40.000 ha fiecare, pentru asigurarea stabilitatii efectivelor, cu conditii favorabile pentru existenta carnivorelor mari si cu efective valoroase (populatii insemnate si cu potential genetic verificat in decursul anilor). Aceste rezervatii ar trebui sa fie localizate in special in judetele Harghita, Covasna, Mures si Brasov, cele mai favorabile pentru existenta ursului.


DOCUMENTE EUROPENE. Toate bune si frumoase, numai ca Europa stie altceva despre populatiile de ursi din Romania. In perioada de preaderare, autoritatile din Romania au trimis la Bruxelles documentatii facute pe genunchi, din diverse compendii. Oficialii europeni au primit documente din care reiese faptul ca efectivele de urs din Romania sunt foarte reduse, specia fiind pe cale de disparitie. Din cauza ursului brun, Romania ar putea avea foarte curand probleme cu Uniunea Europeana. Europenii s-au interesat deja de ce nu derulam programe pentru salvarea ursului, de ce nu cerem bani, de ce nu facem proiecte si nu avem strategii.

Autoritatile de la Bucuresti incearca reglementarea situatiei si transmiterea datelor corecte catre responsabilii de la Bruxelles.


Atac in SinaiaLocalnicii si turistii aflati ieri-dimineata in cartierul Tiru cu Porumbei din statiunea Sinaia au intrat in panica dupa ce un urs a coborat din padure si a atacat mai multe oi dintr-o turma aflata la pascut in zona. Potrivit martorilor, atat proprietarul animalelor, cat si celelalte persoane aflate in zona au vazut cum ursul intra in mijlocul oilor si omoara una dintre acestea. Oamenii au incercat sa fuga si sa se ascunda de teama animalului salbatic. Localnici citati de Mediafax sustin ca aceasta nu este prima data cand ursul ajunge in cartierul Tiru cu Porumbei, ei spunand ca acesta coboara periodic in oras si le sperie animalele domestice. Cei care locuiesc in acest cartier sunt convinsi ca, o data cu apropierea iernii, tot mai multi ursi vor cobori de pe munte, incercand sa-si faca provizii de hrana necesare hibernarii.
Acesta este al doilea atac inregistrat in Muntii Bucegi in mai putin de doua saptamani. Un alt incident s-a petrecut in zona Sinaia in urma cu aproximativ zece zile, cand trei ursi au atacat o stana de oi in Bucegi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.