Presedintele Frantei a invitat Rusia sa renunte la „brutalitatea" cu care si-a recistigat statutul pe scena internationala si sa contribuie la rezolvarea problemelor actuale.

Intr-un discurs de politica externa sustinut luni, la Paris, presedintele francez Nicolas Sarkozy a vorbit despre "brutalitatea" Rusiei, declarind: „Rusia si-a impus intoarcerea pe scena mondiala, jucindu-si cu o oarecare brutalitate atuurile, in special petrolul si gazul, in conditiile in care lumea, in special Europa, asteapta din partea sa o contributie pozitiva la rezolvarea problemelor actuale, pentru ca statutul sau sa fie justificat". In opinia presedintelui, cind este vorba de o mare putere, trebuie lasata deoparte brutalitatea. In timpul campaniei electorale din Franta, Sarkozy s-a delimitat de predecesorul sau, Jacques Chirac, care avea o relatie privilegiata cu Rusia.

Cu aceeasi ocazie, Sarkozy a cerut definirea unui „orizont clar" privind retragerea trupelor straine din Irak. „Tragedia irakiana nu poate sa ne lase indiferenti. Franta a fost ostila acestui razboi, gratie lui Jacques Chirac, si a ramas astfel", a declarat el. Marginalizarea grupurilor extremiste si reconcilierea nationala reprezinta solutia politica pentru Irak, spune presedintele francez.

El a mentionat si faptul ca Franta sustine o politica de deschidere catre Iran daca Iranul isi va respecta obligatiile in domeniul nuclear, reafirmind ca e inacceptabil ca Teheranul sa isi construiasca arme nucleare. „Un Iran dotat cu arma nucleara este inacceptabil din punctul meu de vedere", a mai spus Sarkozy.

Pe de alta parte, presedintele s-a pronuntat in favoarea unui dialog cu Siria daca regimul de la Damasc sustine proiectul de solutionare a crizei politice din Liban. "In cazul in care Damascul isi asuma angajamentul in acest sens, atunci conditiile unui dialog franco-sirian sint intrunite", a declarat Sarkozy in discursul rostit in fata ambasadorilor francezi.

Liderul francez si-a exprimat speranta ca, pina la sfirsitul anului, va fi creat in UE „un comitet de reflectie, format din 10-12 intelepti, la nivel foarte inalt", pentru a raspunde intrebarilor legate de felul in care va arata Europa in 2020-2030 si de misiunile pe care si le va asuma Uniunea.