Consumam energie termica cu 77% peste media europeana35 miliarde euro - costul total al reabilitarii locuintelor  Romanii consuma cu pana la 77% mai multa energie termica fata de media comunitara, la baza acestei discrepante stand lipsa reabilit
Consumam energie termica cu 77% peste media europeana35 miliarde euro - costul total al reabilitarii locuintelor Romanii consuma cu pana la 77% mai multa energie termica fata de media comunitara, la baza acestei discrepante stand lipsa reabilitarilor specifice, arata concluziile alarmante ale specialistilor. "Pentru fiecare metru patrat al unui apartament din Romania consumul energetic anual se ridica la 390 kwh, tradus in gigacalorii acesta ar reprezenta 17,7 milioane Gcal pentru incalzire si 14,5 milioane Gcal pentru apa calda, in timp ce media europeana indica valori mult mai scazute, respectiv 250 kwh/metru cub/an", ne-a spus Petre Naidin, consultant specialist in energetica, si initiator al Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei. Datele prezentate denota o eficienta energetica mult scazuta comparativ cu celelalte state europene. "Intensitatea energetica finala este in Romania de 1,6 ori mai mare decat media tarilor din UE, iar prin promovarea eficientei energetice la nivelul cladirilor se poate imbunatati vizibil consumul de energie si se pot reduce costurile pentru intretinere, reabilitare sau modernizare termica", mentioneaza Naidin. 60 la suta dintre blocuri necesita reabilitare Conform ultimului recensamant al Institutului National de Statistica, 85% dintre cladirile din sectorul tertiar au o vechime cuprinsa intre 12 si 55 de ani, acestea prezentand caracteristici precum grad redus de izolare termica si uzura avansata a instalatiilor, randament scazut al alimentarii cu caldura, ventilare-aerisire si preparare apa calda. La nivelul tarii, 60 la suta dintre blocuri necesita reabilitare si modernizare termotehnica, asta in conditiile in care doar 12% din energia termica de la sursa este utilizata efectiv pentru confortul termic. Potential de economisire de 88% In ciuda faptului ca reabilitarea termica a unei locuinte ar reprezenta un efort financiar de 5.000 de euro, adica 35 de miliarde de euro, la nivelul celor circa 7 milioane de locuinte, potentialul de economisire a energiei termice prin reabilitare s-ar ridica astfel la 40% in ce priveste consumatorul, iar prin modernizare la furnizorul de caldura s-ar mai adauga 48 de procente. "In aceste conditii, reabilitarea termica este absolut esentiala, dat fiind ca in Romania se pierde energie de 15-20% prin acoperis, 20-25% prin peretii exteriori, 5-10% prin planseul peste subsol si 20-25% prin ferestre. Rezistenta termica a ferestrelor si usilor este in tara noastra de 3 ori mai mica decat Germania si de 5 ori mai mica decat in tarile vestice. Izolarea casei aduce reducerea cu 50% a pierderilor de caldura", precizeaza consultantul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.