Pe linga dictatura exercitata de gaurile negre ale Internetului, comunicarea facilitata de noile tehnologii are nebanuite avantaje.

Va simtiti captivi in apele statute ale provincializarii? Va oboseste dializa fenomenului politic autohton? Vreti intilnirea cu mintile inzestrate ale Occidentului? Un modem puternic si navigarea curajoasa in universul Podcasts va pot apropia de vocea conferentiarilor de la Collège de France, de discursul unei vedete academice de la Harvard, de prognozele economice ale echipei „The Economist" sau de predicile papale duminicale „Angelus". Ii urmaresti apoi „online" pe bioeticianul ortodox Herman T. Engelhardt jr. vorbind la „Notre Dame University," pe tinarul Niall Ferguson facind expunerea razboiului rece la „Hoover Institute" ori pe seniorul Peter Brown revenit la Princeton cu noi revelatii textuale despre antichitatea tirzie. Intr-o urbe fara un club literar sofisticat, „Arts&Letters Daily" poate deveni cafeneaua virtuala pentru singuratici. La Bucuresti sau Radauti, „Google Books" apare drept marele consolator. Toate aceste cistiguri ale globalizarii erau indisponibile in totalitarism.

Redescoperim treptat, ca est-europeni, relatia exigenta cu spatiul ideilor care produc realitate, schimba vieti si cintaresc destine. Inteligenta nepervertita e totusi capitalul intangibil al oricarei societati dezvoltate. Fara contactul digital cu bibliotheca universalis, reflexele imaginatiei antreprenoriale si mobilitatea sociala se anchilozeaza. Scena publica romaneasca resimte acut nevoia racordarii la dezbaterea internationala despre credintele si ideologiile veacului. Prea adesea, la noi, arta dialogului se descompune in rivalitati minore si solidaritati sectare.

Nu ne lipsesc, evident, exceptiile. Apar tot mai multe persoane formate de valoarea eficientei si idealurile traditiei. Tineri inzestrati cu naturaletea cosmopolita a mileniului trei ramin fideli unei filosofii conservatoare. Pentru acestia, invatarea unei limbi straine este oricind preferabila iluziei participarii la „marele spectacol" al unei culturi minore. Pentru acestia, explozia derizoriului face ca investitia in educatie sa conteze mai mult decit rasfatul domestic sau o vacanta plezirista.

Aceste suflete vii vor ajuta Romania la proba de rezistenta a istoriei nescrise.

Mihail Neamtu este cercetator in stiinte umaniste.