Preturile locuintelor de pe piata supraincalzita din Europa au inceput sa scada, ca o replica la deteriorarea sectorului de credite ipotecare din SUA, declin ce ar putea afecta si Romania, potrivit cotidianului britanic Telegraph.

Proprietatile de pe piata irlandeza au cunoscut o scadere a preturilor in ultimele patru luni, ca urmare a cresterii dobanzii din zona euro, in timp ce bubble-ul din statele baltice a explodat.
Potrivit sursei citate, preturile locuintelor din capitala Letoniei, Riga, au scazut cu 3,5% in iunie, urmand scaderea de 1% din mai. Apartamentele din orasul vechi au devenit la inceputul anului mai scumpe decat in Berlin, multe credite ipotecare fiind realizate in euro, franci elvetieni si yeni, care ar putea crea un dezastru daca moneda letona s-ar deprecia, lucru care s-ar putea intampla pentru ca deficitul de cont curent al tarii a ajuns la 26% din PIB.
Explozii similare sunt si in Romania, Bulgaria, Croatia, chiar si Rusia. Banca Dansk a avertizat ca estul Europei a fost cuprins de un „bubble urias“, care aminte ste de situatia din Asia cu putin inainte de criza din 1997.