Cornul a sunat, sunet care anunta inceperea unei probe, dar care la japonezi semnifica startul bataliei, si, dupa prezentarea finalistelor de la 3000 m obstacole, s-a dat "verde" intr-una dintre cele mai valoroase curse de pana acum la Mondiale.
Cornul a sunat, sunet care anunta inceperea unei probe, dar care la japonezi semnifica startul bataliei, si, dupa prezentarea finalistelor de la 3000 m obstacole, s-a dat "verde" intr-una dintre cele mai valoroase curse de pana acum la Mondiale.
Afirm acestea, pentru ca din sase concurente s-au realizat patru recorduri. Cristina Casandra si-a pastrat intr-un fel locul pe care-l ocupa pana aseara, ea avand a sasea performanta mondiala, si a sosit pe aceasta pozitie, in 9:29,63. Prima a trecut linia de sosire rusoaica Yekaterina Volkova, cu 9:06,57, nou record al Mondialelor, secondata de compatrioata Tatyana Petrova (9:09,19 - record personal), iar a treia treapta a podiumului a revenit kenyencei Eunice Jepkorir (9:20,09), urmata de o alta atleta din aceeasi tara, Ruth Bisibori Nyangau, (9:25,26), care a doborat recordul mondial de juniori. Inaintea Cristinei a mai sosit si frantuzoaica Sophie Duarte (9:27,51), cu un nou record national. Dupa aceasta proba au fost programate cele trei semifinale de la 400 m, Ionela Tirlea evoluand in a treia serie. Din nefericire, sprintera noastra a sosit de abia a sasea (51,62), ratand intrarea in finala.
"Nagai" asaltat de copii
Daca pana acum ne-am tot plans de caldura, imi cer scuze! De abia ieri am primit o mostra inumana a ceea ce inseamna vara in Osaka: 39 de grade Celsius la ora 12,30. Plus umiditatea care a trecut din nou de 70%. Aerul a fost aproape irespirabil. Pentru noi, cei din tribune. Ce sa mai vorbim despre atletii care continua cu indarjire maratonul numit Campionatele Mondiale de atletism, editia a 11-a, Osaka 2007. E drept ca la reuniunea de dimineata putini spectatori s-au avantat spre "Nagai", stadionul fiind populat in mare parte de copii de toate varstele si de membrii delegatiilor care au venit pentru a-si sustine compatriotii. Si apropo de copii, este o adevarata lectie pe viu a ceea ce inseamna sportul de mare performanta. Cum in Japonia scoala ca si gradinitele au inceput deja, fiecare institutie a primit de la Primaria "Capitalei Apelor" bilete pentru ca tanara generatie sa vada la lucru marii performeri ai Planetei. Bineinteles, toti in uniforma, foarte calduroasa in comparatie cu soarele care musca nemilos, iar la intrare li se inmaneaza un pachet care contine apa, palariute, evantaie si niste prosopele cu insemnele competitiei avand ca personaj principal mascota "Trafie" (de la americanul Track&Field - adica atletism), care marturisesc nu am aflat ce animalut reprezinta. Seamana mai degraba cu un extraterestru, dotat cu coada. "Trafie" este in mare parte albastru, dar are niste ochi negri si niste dispozitive de ascultat galbene pe ambele urechi.
Grasu in finala de la disc
Revenind la prima reuniune de ieri, sa notam ca Romania a avut trei reprezentante in disputele de la disc, lungime si 400 mg. La aruncarea discului, Nicoleta Grasu, "Mata" cum o alinta apropiatii, care are cele mai mari sanse de a urca pe podiumul de premiere, a avut o prima incercare care a masurat 61,28 m, cu numai 12 cm sub baremul care a asigurat biletul pentru finala, o a doua in plasa, pentru ca la ultima evolutie sa reuseasca 64,26 m, al doilea rezultat din concurs, dupa 65,17 m ai multiplei campioane mondiale si olimpice Franka Dietzsch, nemtoaica cu care de altfel Nico este foarte buna prietena. Dupa ce a evoluat in seria a patra (din cinci) la 400 mg, Ionela Tirlea (55,90) a reusit sa-si asigure un loc in semifinala probei. A fost o cursa tipic de calificare, in care vicecampioana olimpica si-a menajat fortele, fiind angrenata si in preliminariile de la 400 m, 200 m si stafeta 4X400 m, unde este ultimul si cel mai puternic schimb. Mare ghinion, in schimb, la saritura in lungime. Dupa doua incercari "ciupite", adica depasite milimetric, Alina Militaru a reusit 6,58 m, fiind la numai un centimetru de calificare! Va inchipuiti cate lacrimi au curs, mai ales ca Alina a facut in acest an un sezon deosebit.
Duminica seara, in prezenta imparatului Japoniei, Akihito si a imparatesei, s-a desfasurat una dintre cele mai spectaculoase finale: cea masculina de 100 m, incheiata cu o mare surpriza! A castigat detasat americanul Tyson Gay, cronometrat in 9,85, pentru ca recordmanul lumii si ex-campion mondial, jamaicanul Asafa Powell sa soseasca de abia al treilea (9,96), pozitia secunda revenind lui Derick Attkins din Bahamas (9,91). De altfel, multi au prognozat esecul lui Asafa dupa evolutiile anterioare, jamaicanul fiind departe de forma care l-a consacrat. Sa mai notam ca tot de duminica, delegatia Greciei este in doliu dupa incendiul devastator din Pelopones soldat cu 60 de morti.
In aceasta dimineata intra in preliminarii Mihaela Melinte si Bianca Perie la aruncarea ciocanului, Ioan Vieru la 400 m, pentru ca seara sa fie programata semifinala de la 400 mg.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin