Cu putin timp inainte de inceputul noului an scolar, publicatia Obesity aduce in atentia parintilor problema obezitatii la copii. Potrivit unui studiu recent, copiii obezi lipsesc mai mult de la scoala decat cei cu greutate normala.


Cu putin timp inainte de inceputul noului an scolar, publicatia Obesity aduce in atentia parintilor problema obezitatii la copii. Potrivit unui studiu recent, copiii obezi lipsesc mai mult de la scoala decat cei cu greutate normala.


Obezitatea reprezinta o cauza importanta a absenteismului scolar. Copiii obezi ajung sa lipseasca de la scoala peste 12 zile pe an, semnaleaza Gary Foster, directorul Centrului pentru Cercetarea Obezitatii din cadrul Temple University (Philadelphia). Acesta este coordonatorul primului studiu privind legatura dintre obezitate si absenteismul scolar, se precizeaza intr-un articol aparut in editia din august a publicatiei Obesity.


REZULTATE. Gary Foster si echipa sa au monitorizat 1.069 de elevi din clasele primare. La inceputul anului scolar, elevii au fost cantariti si impartiti in functie de greutatea corporala in patru categorii: subponderali, normoponderali, supraponderali si obezi. La sfarsitul anului scolar, autorii studiului au constatat ca elevii supraponderali si obezi au absentat pana la 12 zile de la scoala, cu doua-patru zile mai mult decat cei cu greutate normala. Gary Foster sustine ca elevii obezi absenteaza de la scoala atat din motive psihologice, cat si medicale. Pe de o parte, obezitatea favorizeaza aparitia unor probleme de sanatate in randul copiilor, precum astmul sau diabetul de tip 2. Iar pe de alta parte, copiii obezi nu au incredere in ei, se simt complexati si respinsi de ceilalti colegi din cauza infatisarii lor. Or, elevii marginalizati lipsesc de la scoala tocmai pentru ca nu se simt bine in mediul respectiv.


"Acest studiu sugereaza ca programele pentru prevenirea obezitatii in randul elevilor au rolul de a proteja sanatatea copiilor si, in plus, de a imbunatati rezultatele scolare ale acestora", se mai arata in articol. Autorii studiului incurajeaza parintii sa adopte in familie un regim de viata echilibrat: alimentatie sanatoasa, activitate fizica, limitarea timpului petrecut in fata televizorului sau a calculatorului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin