Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat romån dupa ce a våndut cea mai mare parte a actiunilor detinute la The Rompetrol Group (TRG) companiei kazahe de stat KazMunaiGaz. Patriciu a cedat, alaturi de asociatul sau, Phillip Stephenson, 75%
Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat romån dupa ce a våndut cea mai mare parte a actiunilor detinute la The Rompetrol Group (TRG) companiei kazahe de stat KazMunaiGaz. Patriciu a cedat, alaturi de asociatul sau, Phillip Stephenson, 75% din actiunile detinute la TRG, pentru suma de 2,7 miliarde de dolari. Dinu Patriciu va incasa din vanzarea celor 75% din actiunile grupului Rompetrol circa 2,16 miliarde de dolari, in timp ce partenerului american al acestuia, Phillip Stephenson, ii vor reveni aproximativ 540 de milioane de dolari

Omul de afaceri spune ca, prin aceasta tranzactie, vrea sa creeze cu societatea kazaha un parteneriat ce va asigura un „pod energetic“ care sa nu depinda de Rusia. Potrivit lui Patriciu, KazMunaiGaz a facut aceasta oferta deoarece se afla sub presiunea Rusiei de a nu face exporturi. In conditiile actuale, KazMunaiGaz a iesit de sub embargoul Moscovei, astfel ca produsele nu vor mai fi exportate, ci vor circula in interiorul companiei. Activitatea KazMunaiGaz se va desfasura, astfel, in interiorul UE, Romånia fiind stat membru, iar influenta Rusiei dispare

Dinu Patriciu sustine ca a reusit, prin aceasta tranzactie, sa sparga monopolul rusesc de la Marea Neagra. Afacerea perfectata la Alma Ata de Patriciu, Stephenson si KazMunaiGaz are si o culoare politica. Patriciu a reusit, astfel, ce nu a putut Traian Basescu de trei ani - sa sparga monopolul Rusiei de la Marea Neagra, KazMunaiGaz fiind interesata, potrivit directorului general al LukOil Romania, Constantin Tampiza, de rafinaria Petromidia. Luk Oil si KazMunaiGaz au constituit o societate mixta pentru exploatarea zacamintelor de gaze

Omul de afaceri Dinu Patriciu a inregistrat, in analele pietei de capital romanesti, cea mai mare tranzactie de actiuni, dupa vanzarea Bancii Comerciale Romane. Cu 2,7 miliarde de dolari, magnatul a vandut, alaturi de asociatul sau, Phil Stephenson, actiunile detinute la The Rompetrol Group si l-a intrecut pe Ion Tiriac in topul celor mai bogati romani. Ofertanta lui Dinu Patriciu a fost compania kazaha de stat KazMunaiGaz. Contractul a fost semnat, pe 24 august, la Alma Ata, dar tranzactia va trebui supusa aprobarii Comisiei Europene.

Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman, dupa ce a vandut cea mai mare parte a actiunilor detinute la The Rompetrol Group (TRG) companiei kazahe de stat KazMunaiGaz. Patriciu a cedat, alaturi de asociatul sau, Phil Stephenson, 75% din actiunile detinute la TRG pentru suma de 2,7 miliarde de dolari. Dinu Patriciu va incasa din vanzarea a 75% din actiunile grupului Rompetrol circa 2,16 miliarde de dolari, in timp ce partenerului american al acestuia, Phillip Stephenson, ii vor reveni aproximativ 540 de milioane de dolari.
The Rompetrol Group (TGR), inregistrat in Olanda, a fost detinut integral de Rompetrol Holding, din Elvetia, unde Patriciu detine 80% din actiuni, iar Stephenson diferenta de 20%. Rompetrol Holding a vandut 75% din TGR si a pastrat 25%. In conditiile in care grupul a fost evaluat, potrivit informatiilor anuntate de Patriciu, la 3,616 miliarde de dolari, tranzactia pentru pachetul de 75% din titluri s-ar ridica la 2,7 miliarde de dolari. Din suma totala a tranzactiei, lui Patriciu i-ar reveni 2,16 miliarde de dolari, corespunzator participatiei sale de 80% la capitalul Rompetrol Elvetia. Similar, Stephenson ar urma sa primeasca 540 de milioane de dolari.

Mutare inteligenta a KazMunaiGaz
Omul de afaceri spune ca, prin aceasta tranzactie, vrea sa creeze cu societatea kazaha un parteneriat ce va asigura un „pod energetic“ care sa nu depinda de Rusia. Dinu Patriciu compara aceasta afacere cu un „Nabucco al titeiului“. „Ideea unui pod energetic este un scop al companiei, de aceea am acceptat sa dau 75% din firma. 25% dintr-un pepene este mai mult decat 100% dintr-un mar“, a spus Patriciu. Tot el spune ca KazMunaiGaz a facut aceasta oferta deoarece se afla sub presiunea Rusiei de a nu face exporturi. In conditiile actuale, KazMunaiGaz a iesit, prin tranzactia inregistrata, de sub embargoul Moscovei, astfel ca produsele nu le va mai exporta, ci acestea vor circula in interiorul companiei.

Board-ul companiei kazahe KazMunaiGaz are in componenta americani si kazahi scoliti prin Statele Unite ale Americii. Activitatea companiei kazahe se va desfasura, astfel, in interiorul Uniunii Europene, Romania fiind stat membru, iar influenta Rusiei dispare.

Ce nu a reusit Traian Basescu
Daca KazMunaiGaz a facut o miscare dibace pentru a iesi de sub influenta Rusiei, Dinu Patriciu a reusit, prin aceasta tranzactie, sa sparga monopolul rusesc de la Marea Neagra. Afacerea perfectata la Alma Ata de Patriciu, Stephenson si KazMunaiGaz are si o culoare politica. Patriciu a reusit, astfel, ce nu a putut Traian Basescu de cand este presedinte - sa sparga monopolul Rusiei de la Marea Neagra, KazMunaiGaz fiind interesata, potrivit directorului general al LukOil Romania, Constantin Tampiza, de rafinaria Petromidia. Luk Oil si KazMunaiGaz au constituit o societate mixta pentru exploatarea zacamintelor de gaze. Dinu Patriciu a declarat ca a avut mai multe oferte de preluare, inclusiv de la fonduri de investitii, ramanand in cursa doua companii. „Foarte important in alegerea firmei cu care am semnat contractul de parteneriat a fost faptul ca strategiile de dezvoltare ale celor doua companii coincid si vizeaza extinderea in bazinul Marii Negre, in bazinul Marii Mediterate si in Balcani“, a mai spus Patriciu. Firma kazaha s-a angajat sa asigure grupului accesul la resursele de titei din Kazahstan, dar si sa asigure accesul The Rompetrol Group la finantare.

'Am pierdut timp explicand multor persoane ca sunt nevinovat>>
Suma obtinuta din vanzarea participatiei de 75% din actiunile grupului Rompetrol (2,7 miliarde de dolari, n.n.) ar fi fost mai mare in lipsa proceselor in care a fost implicata compania, intrucat astfel de probleme determina o mare pierdere de timp, a declarat, ieri, Dinu Patriciu, citat de Mediafax. Intrebat daca cifra privind evaluarea grupului ar fi fost mai mare in cazul lipsei problemelor din justitie, Patriciu a raspuns afirmativ. „Am pierdut timpul. Cu bancile am fost intr-un parteneriat foarte corect, insa am pierdut timp explicand multor persoane ca sunt nevinovat“, a spus Patriciu.

(Andi Topala)

KazMunaiGaz, un gigant pe piata petrolului si gazelor, controlat de presedintele Kazahstanului

Compania care a cumparat 75% din actiunile Rompetrol, KazMunaiGaz, este un conglomerat urias, incluzand companii care exploateaza resursele de petrol si gaze naturale din subsolul Kazahstanului si din Marea Caspica. Kazmunaigaz detine propria sa retea de transport a produselor de extractie, constand in zeci de mii de kilometri de oleoducte si gazoducte, are terminale maritime pentru petrol, petroliere si detine actiuni la societatile de transport pe calea ferata. Inainte de achizitionarea Rompetrol, in patrimoniul KazMunaiGaz existau deja trei rafinarii, la Atyrau, Shymkent si Pavlodar. Deasemenea, a demarat un proiect gigant petru construirea unui complex de rafinare si prelucrare a petrolului si gazelor extrase, proiect care va costa peste 5 miliarde de dolari. In conformitate cu legislatia din Kazahstan, compania are participatii de 50% in toate exploatarile de petrol si gaz facute de companii straine in aceasta tara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.