Comitetul Executiv al PSD a aprobat ieri depunerea motiunii de cenzura pana la jumatatea lunii septembrie si a mandatat conducerea partidului sa demareze negocieri cu celelalte formatiuni in vederea formarii unui nou Guvern. Liderul social-democrat,
Comitetul Executiv al PSD a aprobat ieri depunerea motiunii de cenzura pana la jumatatea lunii septembrie si a mandatat conducerea partidului sa demareze negocieri cu celelalte formatiuni in vederea formarii unui nou Guvern. Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a sustinut ca PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta si a subliniat ca partidul este dispus sa conduca sau sa faca parte din noul Cabinet.
Decizia privind depunerea motiunii, care oficializeaza hotararea luata la Bran de liderii partidului, a fost adoptata ieri cu votul tuturor participantilor, mai putin al presedintelui organizatiei PSD Alba, Ioan Aurel Rus, care s-a abtinut. In ciuda voturilor majoritar favorabile, unii lideri social-democrati, printre care Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, s-au aratat reticenti in privinta acestui demers, invocand faptul ca, in acest moment, motiunea are sanse mari de reusita, fapt ce ar duce la o situatie imprevizibila al carei autor va fi chiar partidul. In urma sedintei CEX, Geoana a dat asigurari ca parlamentarii PSD vor fi disciplinati, votand unanim in favoarea motiunii.
Negocieri cu Basescu
Membrii CEX au mandatat, de asemenea, conducerea partidului sa initieze negocieri "transparente" cu partidele, dar si cu presedintele Traian Basescu, pentru identificarea unei majoritati parlamentare care sa duca la formarea unui nou guvern, in eventualitatea in care motiunea de cenzura va fi adoptata de Parlament.
Dupa ce, in ultimele saptamani, Geoana a revendicat explicit postul de premier, invocand faptul ca PSD are cei mai multi parlamentari, ieri, liderul social-democrat a nuantat, aratand disponibilitatea partidului sau de a conduce sau doar de a face parte din viitorul cabinet. Liderul PSD a reiterat faptul ca, in conditiile in care PSD va forma Guvernul, el va fi candidatul partidului la functia de prim-ministru.
Impotriva unui Cabinet de dreapta
"Vom vota impotriva oricarui guvern de dreapta, dar dupa epuizarea tuturor solutiilor democrate, alegerile anticipate pot sa fie o varianta", a mai declarat seful PSD, sustinand ca acest demers antreneaza riscul ca viitorul Parlament sa nu fie ales prin vot uninominal. "Cei ce vor forta deliberat anticipatele sa-si asume raspunderea pentru amanarea introducerii legii privind votul uninominal, pentru ca vom risca inca patru ani cu parlamentari pe liste de partid", a avertizat Geoana. El a precizat ca sprijinul si votul PSD pentru viitorul guvern vor fi acordate numai acelei formule care sa aiba un program de guvernare bazat pe obiectivele sociale promovate de PSD.
La randul lor, democratii vor vota motiunea de cenzura anuntata de PSD, a declarat ieri seful PD, Emil Boc, adaugand ca partidul sau prefera alegeri anticipate unui Guvern PD- PSD. "Ne vom comporta ca partid de opozitie, dar avem retineri ca aceasta motiune va fi depusa", a spus Boc. Pe de alta parte, seful democratilor a afirmat ca PD nu se va consulta cu PSD decat dupa ce acestia isi vor dovedi seriozitatea depunand motiunea.
Premierul Tariceanu a refuzat sa supuna dezbaterii ieri, in sedinta Biroului Politic al PNL, problema motiunii de cenzura, pe motiv ca documentul inca nu exista, au aratat surse liberale. (R.I.P.)
Corlatean si Ponta merg la PE
Deputatii PSD Titus Corlatean si Victor Ponta au promis ieri, in sedinta CEx a partidului, ca vor deschide lista candidatilor social-democrati la alegerile europarlamentare, existand totusi posibilitatea ca ei sa se retraga, au precizat surse din PSD, citate de Newsin. Potrivit acestora, PSD nu l-a convins pe Cristian Diaconescu sa participe la euroalegeri, senatorul invocand, in timpul sedintei, probleme familiale. Potrivit unor surse PSD, Titus Corlatean, secretar general PSD, a acceptat, la insistentele colegilor sai, ca si Victor Ponta, vicepresedinte, sa fie capii de lista ai formatiunii la scrutinul de la 25 noiembrie, insa exista posibilitatea ca Ponta sa se retraga. Corlatean a lasat sa se inteleaga ca si el s-ar putea retrage dupa alegeri. In cadrul sedintei de luni, s-a decis ca Adrian Severin si Vasile Puscas sa fie asezati, de asemenea, pe urmatoarele locuri eligibile ale listei. (R.I.P.)
Guvern PD-PLD
Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a apreciat ieri ca se poate forma o majoritate parlamentara pentru un Guvern PD-PLD sustinut, in afara de cele doua partide, si de PNL, UDMR, independenti si minoritati, ceea ce ar insemna o sustinere de aproximativ 51%. Cu toate acestea, Lazaroiu si-a exprimat scepticismul ca motiunea va trece. El a tinut sa arate ca aprecierile sale sunt facute in calitate de analist, nu de consilier prezidential. Lazaroiu a subliniat ca Traian Basescu are dreptul de a desemna orice premier doreste, nu doar pe acela care dovedeste ca are o majoritate parlamentara. El a adaugat ca nu crede nici ca parlamentarii vor accepta orice premier, pentru ca se tem de anticipate. "Pot sa va dau doua nume - Monica Macovei sau - unul si mai greu - Daniel Morar", a spus el, citat de NewsIn. Teama de anticipate va duce insa la esecul motiunii de cenzura, a sustinut Lazaroiu, subliniind ca respingerea acesteia va crea probleme in PSD, care vor trebui amortizate pana la europarlamentare. El a estimat totusi ca PSD are in vedere ca pas doi, intrucat varianta Geoana - premier nu este una castigatoare, un guvern de tehnocrati. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.