O premiera negativa la festivalul incheiat duminica: solistul de la Proconsul a refuzat statueta din cauza toaletelor murdare.

Editia cu numarul 37 a festivalului national de muzica pop de la Mamaia s-a incheiat duminica noapte cu un scandal de zile mari. Pentru prima data, un premiu a fost refuzat de cei care l-au obtinut. Trupa Proconsul, ocupanta locului doi la sectiunea Creatie, cu piesa „Tu", a anuntat ca nu primeste distinctia, in semn de protest fata de conditiile proaste asigurate participantilor. Formatia a decis sa-l doneze unui concurent de la sectiunea Interpretare, care nu a obtinut nici o distinctie, spre surprinderea organizatorilor.

Anuntul facut de Bodo a avut loc dupa ce s-a terminat premierea la sectiunea Interpretare si Creatie. Scandalul a continuat dupa miezul noptii, in emisiunea „Doppo-festival", care a fost transmisa in direct de TVR 1. „Vrem mai multa decenta in spatele scenei. Artistii, indiferent daca sint incepatori sau vedete, trebuie sa beneficieze de conditii minime, civilizate, pentru refacere sau pregatirea programului", a declarat Bodo. Solistul trupei Proconsul s-a plins de starea de degradare avansata a vestiarelor artistilor si a instalatiilor sanitare: „Toalete cum sint aici la Teatrul de Vara nu mai gasesti in cele mai prapadite gari de provincie. Gestul nostru este unul de protest, este un semnal de alarma tras de noi si vrem ca pe viitor nici un artist sa nu mai accepte astfel de conditii mizere", a declarat Bodo pe postul national de televiziune. Directorul festivalului, consilierul judetean Petrica Munteanu, a raspuns acestor acuzatii, explicind ca nu a fost gasit un sponsor care sa se ocupe de spatiul din spatele scenei.

In ceea ce priveste partea muzicala a festivalului, dupa doi ani de „liniste", unele decizii ale juriului au fost contestate de cei prezenti in sala. Una dintre cele mai bune concurente, clujeanca Elena Mindru, nu a obtinut nici o statueta, in timp ce Iuliana Dumitrache, care a primit premiul II, si piesa „Cum te pot iubi", compusa de Mihai Alexandru si recompensata cu argint la creatie, nu au impresionat audienta. Surprinzatoare a fost si premierea basarabenilor de la Edict la sectiunea Interpretare, cind de fapt piesa lor a facut o impresie mai buna la Creatie.

La plusuri, in schimb, au iesit in evidenta orchestra radio, grupul de backing vocals Pinky si recitalul lui Mihai Traistariu.