Agentia Nationala de Transplant si medicii oftalmologi resping categoric intentia doctorului american Alfred T. Sapse de a veni in Romania pentru a face implant de celule stem, intrucat nici o procedura de acest fel nu a fost omologata in tara, iar r
Agentia Nationala de Transplant si medicii oftalmologi resping categoric intentia doctorului american Alfred T. Sapse de a veni in Romania pentru a face implant de celule stem, intrucat nici o procedura de acest fel nu a fost omologata in tara, iar respectivul nu are permis de libera parctica.   PROIECT. "Am citit, in Piatra Neamt, un articol aparut intr-o publicatie privind un anume doctor, Alfred T. Sapse, care intentioneaza sa vina in Romania pentru a face implant de celule stem pentru a vindeca tesuturi multiple in zona oftalmologica, renala, hepatica, pulmonara. Acelasi om sa faca interventii pentru toate aceste tesuturi mi se pare cam greu de realizat. Dar, referindu-ma strict la oftalmologie, vreau sa precizeaz ca aceste tesuturi nu se pot vindeca prin transplant de celule stem, nici la noi si nici in alta parte. Se pare ca medicul Sapse ar fi dat niste consultatii la Hotelul Intercontinental si a pretins suma de 2.500 dolari pentru fiecare pacient, chipurile pentru a implanta celule stem, lucru nepermis in Romania'', a declarat, marti, agentiei Mediafax Monica Pop, managerul Spitalului Clinic Urgente Oftalmologice din Bucuresti.   FARA PERMIS. Managerul a precizat ca medicul nu are nici un permis de libera practica pe teritoriul Romaniei. "Am inteles ca ar avea o firma de import de celule stem care s-ar afla, in mod incredibil, la Buhusi, iar cei de acolo mint oamenii cu tratamente extraordinare. Vreau sa atentionez pe toata lumea asupra faptului ca acest om nu are voie sa practice medicina in Romania. Impreuna cu ANT am sesizat conducerea Ministerului Sanatatii'', a mai spus managerul Monica Pop.   NEVALIDATA. Victor Zota, directorul executiv al ANT, a precizat, marti, agentiei Mediafax ca in Romania nu a fost validata vreo procedura cu celule stem. ''Problema transplantului de celule stem a creat in Romania, din nefericire, o isterie generala. De aceea, as vrea sa lamuresc cateva lucruri. Transplantul de celule stem este recunsocut ca fiind o procedura valida si care vindeca - fara nici un fel de discutie - numai afectiunile maligne ale sangelui, deci, numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice. Nicaieri in lume nu au fost validate ca tratamente. Mai mult, eu nu am primit nici o cerere de import de celule stem si nici nu am autorizat vreun medic strain care sa incerce in premiera in Romania un astfel de tratament'', adaugat Zota.   ARIE RESTRANSA. Diretorul executiv al ANT a precizat ca, pana in prezent, exista trei firme care au primit aprobarea sa colecteze sange din cordonul ombilical si sa-l trimita in trei banci din strainatate, una la Bratislava, alata la Varsovia si ultima la Bruxelles, unde mostrele sunt procesate, sunt extrase celule stem si sunt depozitate pentru cazul in care in cativa ani respectivul copil ar avea nevoie de respectivele celule. "Dar, repet, este vorba numai de leucemie'', a conchis Zota.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.