Cele mai multe aparitii editoriale din ultima perioada au ca tema principala erotismul si sexualitatea si sunt foarte bine primite de public. Literatura de budoar doreste sa arate o lume libera, fara constrangeri sau pudoare.

De la litera
Cele mai multe aparitii editoriale din ultima perioada au ca tema principala erotismul si sexualitatea si sunt foarte bine primite de public. Literatura de budoar doreste sa arate o lume libera, fara constrangeri sau pudoare.

De la literatura de specialitate la beletristica, erotismul si sexualitatea sunt subiecte din ce in ce mai prezente in aparitiile editoriale ale ultimilor ani. Daca pana in '90 cartile de pe piata romaneasca contineau cateva descrieri timide, imediat dupa Revolutie, autori de mana a doua ca Sandra Brown sau Danielle Steel au facut furori pe piata romaneasca, exploatand la maximum, insa fara stil, aceasta tema.

In ultimii ani, au aparut, totusi, si scrieri de luat in seama pe aceasta tema. Romani sau straini, autorii au fost bine primiti de publicul cititor de al noi. Cu scrieri uneori facile, dar socante, poate prea libertine in opinia unora, scriitorii de literatura erotica au avut de infruntat (si inca mai au) pudoarea si tabuurile vremii. Dorindu-si sa atraga cat mai mult atentia, sa fie in dezacord cu tot ceea ce reprezinta Ordinea, literatura si arta erot ica au parcurs un drum anevoios. In secolul XVI, peretii Vaticanului au fost profanati cu 16 scene de amor pictate de Giulio Romano, artist manierist al vremii, care protesta astfel pentru ca Papa Clement al VII-lea nu il platise la timp. Si Rafael a fost unul dintre „incepatori“, iar in literatura, pana la Sade nimeni nu s-a putut face atat de bine auzit. Orgiile descrise de acesta implicau, aproape intotdeauna, oficiali ai statului sau ai bisericii si calugarite. Literatura erotica doreste sa arate o lume complet libera, fara constrangeri, fara pudoare.

Scrisa la inceputul anilor '50, anticipand parca „revolutia sexuala“ a anilor '70, „Povestea lui O“ de Pauline Reage este o carte erotica, cu elemente sado-masochiste, asupra careia mult timp au planat misterul, scandalul si interdictia. In ultima perioada, piata romaneasca a fost invadata de astfel de jurnale. De la „Povestea lui O“ la „Madam. Viata si afacerile unei matroane din Boston“, „Jurnalul erotic al unei adolescente de 16 ani“ sau „Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene“. Astfel, s-ar putea crede ca publicul roman este obisnuit si deschis acestui gen de literatura, insa nu este chiar asa. Unii gusta genul pur si simplu, altii o fac din snobism, iar altii nu pot duce astfel de carti acasa. Exista, totusi, o mica parte care isi doreste sa patrunda anumite lucruri, mizand pe o altfel de lectura, una care poate oferi invataminte, dar mai ales eliberare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.