In timp ce ministrul Cristian Adomnitei si liderii a doua federatii sindicale din invatamant se declara multumiti de noul pachet de legi ale Educatiei, celelalte doua sindicate - Federatia Educatiei Nationale, din invatamantul preuniversitar, si
In timp ce ministrul Cristian Adomnitei si liderii a doua federatii sindicale din invatamant se declara multumiti de noul pachet de legi ale Educatiei, celelalte doua sindicate - Federatia Educatiei Nationale, din invatamantul preuniversitar, si "Alma Mater", din cel universitar, raman pe o pozitie de contestare.
Reprezentantii FEN au refuzat sa participe, in weekend, la intalnirile de la Sinaia, si la cele de ieri, de la Ministerul Educatiei. Liderul "Alma Mater" a fost, ieri, la discutii, insa nu a cedat in privinta alegerii rectorilor, iar ministrul i-a propus o noua intalnire, pentru joi, la care vor fi prezenti studenti si membri ai Consiliului National al Rectorilor. Razvan Bobulescu, liderul "Alma Mater", ne-a spus ca nu va renunta la alegerea prin competitie, "ca la primari", a conducerilor universitatilor, si nu prin concurs organizat de minister. De altfel, reprezentantul sindicatului cadrelor didactice universitare a parasit, la Sinaia, discutiile pe aceasta tema, amenintand cu blocarea legii din acest domeniu. Catalin Croitoru, presedintele FEN, ne-a declarat ca este dezamagit de atitudinea celorlalti lideri de sindicat care au batut palma cu ministrul, din ratiuni politice sau personale. In cel de-al doilea caz, el s-a referit la pozitia "depasita de varsta" a lui Gheorghe Izvoranu, liderul "Spiru Haret": "Numai daca ne gandim ca domnul Izvoranu este in prelungire peste limita legala de activitate, fiind la varsta de pensionar, si, sigur, la mana aprobarii ministerului, iar in cazul celorlalti - ca au un acord politic incheiat cu PNL, inca de acum doi ani, constatam ca exista diverse motivatii jenante".
Izvoranu, contra religiei
Gheorghe Izvoranu considera ca religia nu poate fi obiect obligatoriu in liceu. "Cred ca trebuie schimbata curricula disciplinei religie, pentru a nu deveni obiect de prozelitism. Cred ca ar trebui sa fie studiata istoria religiei sau educatie religioasa", a precizat el, la finalul intalnirii de la minister. "Legat de personalul nedidactic, vom introduce in lege niste articole speciale care sa ne dea dreptul sa le negociem si lor salariile. Legat de finantare, am ramas fermi ca aceasta trebuie sa ajunga direct la scoala, fara intermediere din partea primarului sau consiliului local", a mai spus liderul sindicatului "Spiru Haret".
Cornea: "Legile sunt bune"
Cel de-al doilea aliat al ministrului Adomnitei, Aurel Cornea, lider al FSLI, a precizat ca noua lege privind invatamantul preuniveristar este "o lege buna, care rezolva in principiu toate problemele puse de MECT, toate aspectele legate de management, titularizare si finantate". El si-a exprimat speranta ca noul pachet de legi sa fie aprobat de catre Parlament pana la sfarsitul sesiunii, care va incepe peste o saptamana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.