Situatia din regiunea separatista transnistreana revine in atentia Bruxelles-ului, fostii detinuti politici din Grupul Ilascu - Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco - participand, ieri, la un schimb de opinii cu membrii subcomisiei pentru
Situatia din regiunea separatista transnistreana revine in atentia Bruxelles-ului, fostii detinuti politici din Grupul Ilascu - Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco - participand, ieri, la un schimb de opinii cu membrii subcomisiei pentru Drepturile Omului a Parlamentului European, in cadrul unei dezbateri pe tema "Drepturile omului in conflictele inghetate (exemplul Transnistriei)", organizata la solicitarea europarlamentarului roman, Roberta Anastase.
"In contextul izbucnirii razboiului din Transnistria in 1992, domnii Ivantoc, Lesco si Popa, impreuna cu domnul Ilie Ilascu, au fost arestati si condamnati de catre asa-zisele autoritati transnistrene pentru acte de terorism. Intregul proces de arestare, judecata si detentie a fost o incalcare flagranta a dreptului international, fiind efectuat de catre entitati nerecunoscute la nivel international si contravenind principiilor de respectare a drepturilor omului si de suprematie a legii. Mai mult decat atat, ei au fost supusi torturii si unui tratament inuman si degradant", a declarat, ieri, europarlamentarul roman Roberta Anastase, in cadrul dezbaterii pe tema "Drepturile omului in conflictele inghetate (exemplul Transnistriei)", reamintind ca preocuparea comunitatii internationale in cazul Grupului Ilascu s-a regasit, in 2004, in rezolutia CEDO ce condamna Republica Moldova si Rusia pentru violarea grava a drepturilor omului si cerea eliberarea imediata si neconditionata a celor trei. "Din pacate, aceasta decizie, precum si celelalte numeroase apeluri ale comunitatii internationale au fost complet ignorate de catre Rusia si asa-zisele autoritati transnistrene. Astfel, desi domnii Ivantoc si Popa au fost eliberati in vara anului curent, autoproclamatele autoritati transnistrene n-au facut referinta decat la expirarea termenului de detentie. Eliberarea lor s-a desfasurat din nou in conditii inumane si degradante", a amintit reprezentanta Romaniei la PE. "Membrii Grupului Ilascu sunt astazi in libertate, iar in calitatea lor de cetateni ai Romaniei au fost decorati recent de catre Presedintele Traian Basescu (cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, n.red.). In acelasi timp, avem in fata noastra, a europarlamentarilor si a intregii Comunitati Europene, o obligatie si o sarcina cruciala: aceea de a realiza ca la granita UE, zonele de conflict inghetat reprezinta un spatiu de violare continua si grava a drepturilor omului si obstacolul major spre crearea unei regiuni de democratie si securitate in vecinatatea de est", a subliniat Anastase, multumind colegilor sai din Parlamentul European pentru adoptarea, in iulie, anul acesta, a rezolutiei privind violarea drepturilor omului in regiunea din stanga Nistrului.
Conflictele inghetate, rezumate
Dezbaterea din Legislativul comunitar a fost incheiata de prezentarea unui raport intitulat "Drepturile omului si conflictele inghetate in vecinatatea estica", realizat de Martina Bielawski (Centrul de Studii Internationale al Universitatii Cambridge) si Nicu Popescu (Consiliul European pentru Relatii Externe). "Conflictele din Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah si Transnistria submineaza potentialul Politicii de Vecinatate European si agraveaza situatia drepturilor omului in vecinatatea imediata a UE", precizeaza textul. "Nefiind sub controlul statelor metropolitane, teritoriile separatiste au devenit <<gauri negre legale>> pentru drepturile omului. In vreme ce situatia difera de la o zona la alta, lista problemelor drepturilor omului in aceste regiuni este lunga. Pe langa numarul mare de refugiati si persoane fortate sa isi paraseasca domiciliile, cetatenii statelor metropolitane sunt discriminati cu regularitate. Acuzatiile de tortura si rele tratamente din inchisori, lipsa unor proceduri judiciare corecte si inclacarea drepturilor proprietatii reprezinta probleme serioase in entitatile separatiste. Drepturile cetatenesti si libertatile politice sunt si ele incalcate", continua documentul prezentat in cadrul dezbaterii organizate, ieri, in Legislativul comunitar, la solicitarea europarlamentarului roman Roberta Anastase. "Masurile adoptate de Uniunea Europeana in privinta promovarii rezolvarii conflictelor, reabilitarii si sprijinirii societatii civile nu alcatuiesc o strategie cuprinzatoare si coerenta", noteaza raportul Bielawski-Popescu, apreciind ca, "pentru a consolida drepturile omului si statul de drept in vecinatatea europeana, UE trebuie sa devina, in primul rand, mult mai activa in procesul de solutionare a conflictelor si apoi sa se indrepte spre o acordare conditionata si aplicata a asistentei europene".
Supliciul detentiei ilegale
In cadrul audierii fara precedent din Parlamentul European, colegul nostru, Victor Roncea, a prezentat europarlamentarilor si expertilor europeni o sinteza a lucrarii "Eroi pentru Romania - Amenintarile Rusiei la Marea Neagra", realizata de Civic Media si IntelMedia. Roncea, invitat special al Grupului PPE din Parlamentul European, a explicat contextul mai larg al razboiului de la Nistru, declansat intr-un moment favorabil reunirii Basarabiei cu tara si replica dura a Rusiei, din care a facut parte si incarcerarea si condamnarea pe nedrept a patriotilor romani. In cadrul dezbaterilor s-a demonstrat ca si acum - ca si atunci - Rusia este cea care controleaza de facto entitatea separatista, un exemplu clar fiind si cetatenia rusa de care se bucura intreaga conducere a Transnistriei, inclusiv persoane din aparatul de Securitate si administratia centrala, cautate de Interpol pentru crime comise in fosta URSS. Reprezentantul Civic Media a aratat ca statul militarizat de la Nistru reprezinta o provocare majora la adresa NATO si a intregii Uniuni Europene in contextul avansului Rusiei la Marea Neagra si inspre Europa Occidentala, inclusiv prin metode specifice razboiului economic. Una dintre solutiile europene care ar putea duce la eradicarea acestui conflict rece ar fi declansarea procedurilor de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana in acelasi pachet cu Balcanii de Vest, reintregind Europa pana la granita sa rasariteana fireasca. Cei trei eroi au prezentat in detaliu supliciul detentiei lor ilegale, incepand cu arestarea lor de catre trupe ale Armatei a XIV-a Ruse si pana astazi, la eliberarea lor dupa 15 ani de temnita impusa de regimul filorus de la Tiraspol. Amanunte in ziarul nostru de maine. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.