Acordul Guvernului sudanez privind desfasurarea unei misiuni hibrid a Natiunilor Unite si a Uniunii Africane, care are ca scop mentinerea pacii in regiune, este, desigur, un progres salutabil. Dar mandatul acestei misiuni trebuie sa fie suficient de puternic pentru a acorda protectie deplina populatiei civile. Mai mult, fortele trebuie sa aiba efective si finantare suficiente pentru a pune in practica acest obiectiv vital in mod eficient. Tarile si institutiile care au promis fonduri aditionale pentru a asigura succesul misiunii - in mod special Franta, Spania si Comisia Europeana - merita aplauze. Este important pentru protagonistii internationali sa dea asigurari Guvernului Sudanului ca misiunea UN/AU nu va depune eforturi pentru schimbarea regimului din tara, altfel mandatul de mentinere a pacii va fi depasit. In acelasi timp, Guvernul sudanez trebuie sa fie pe deplin constient ca doar daca isi va indeplini angajamentele si doar prin cooperarea in sprijinerea pregatirii, desfasurarii si mentinerii misiunii comunitatea internationala va fi incurajata in a-l sprijini in continuare.
Oameni responsabili de pe intreg mapamondul, in mod special politicienii si jurnalistii, trebuie sa se concentreze, in continuare, asupra Darfurului. Suferintele si raul suferit zilnic de milioane de victime si refugiati raman terifiante, la fel ca si oboseala acestui conflict prelungit. Acum sunt semne ale unei posibile stabilizari in lunile ce vor veni si este vremea sa se inceapa pregatirile pentru un volum mai mare al reconstructiei internationale si al asistentei dezvoltarii, pe langa ajutorul umanitar.
In mod particular, statele avansate economic ar trebui sa si vada responsabilitatea lor globala si sa ajute Darfurul sa paseasca spre reinnoire si prosperitate. In facilitarea relatiilor complexe dintre comunitatea internationala si actorii locali din Darfur, Natiunile Unite joaca in acest moment un rol indispensabil si trebuie sustinute in mod activ. In mod special, China trebuie sa isi foloseasca influenta sa considerabila in Sudan pentru a-i determina pe cei care iau decizii in aceasta tara sa ajunga la un acord de pace definitiv. Mai mult, intrucat Darfurul este emblematic pentru dificultatile mai mari ale lumii, comunitatea internationala trebuie sa priveasca mai presus de circumstantele immediate ale conflictului si sa isi sporeasca eforturile pentru a infrunta amenintarile care au jucat un rol in acest dezastru, precum schimbarile climatice si degradarea mediului. Intr-adevar, expansiunea accelerata a deserturilor va conduce, probabil, la o diminuare a recoltelor agricole din zonele inconjuratoare, la o deteriorare acuta a rezervelor de apa si, posibil, la conflicte viitoare si la concedieri masive. Conditii similare exista - sau pot incepe sa existe - in mai multe locatii de pe intreaga planeta. Deci, natura globala a acestei probleme trebuie recunoscuta si abordata in locurile in care degradarea mediului a inceput deja sa provoace o deteriorare periculoasa in vietile oamenilor. Iar acolo unde astfel de probleme apar drept amenintari, se impune prevenirea lor din timp.
Vaclav Havel, Prince Hassan Bin Talal, AndrÈ Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Michael Novak, Mary Robinson, Yohei Sasakawa, Karel Schwarzenberg, George Soros, Desmond Mpilo Tutu, Richard von Weizsäcker.
Copyright: Project Syndicate, 2007.
www.project-syndicate.org