Nu se mai prea vorbeste despre lipsa unui drept fundamental al cadrului didactic.

Este vorba despre dreptul la existenta si supravietuire exclusiv din studiu si activitate didactica. Nu e vorba doar despre bani. Un lector sau un asistent universitar, un profesor de liceu sau un invatator nu au cum sa traiasca din salariu si trebuie sa faca altceva. Nu exista problema mai mare decit acest „altceva" in invatamintul de azi din Romania.

Multi cercetatori fug citeva ore la institut, traduc in graba citeva carti pe luna, mai baga si niste meditatii, mai fug dupa niste fonduri, mai scriu si la ziar. Fac tot timpul altceva. Sint doar citiva eroi care incearca studiu academic in adevaratul inteles al cuvintului. Restul lumii e la vinat, trebuie sa-si completeze veniturile tot timpul. Cunosc profesori, lectori universitari care impart profesoratul si cercetarea cu joburi de tot felul doar pentru a rezista intr-un oras mare, cu chirii si cheltuieli pe masura. Cind intri in profesorat, mai ales in stiintele umaniste, iti asumi din start un salariu mai mic, iti asumi un trai modest, dar n-ai cum sa-ti asumi sinuciderea. Acesta este un drept pe care nici Adomnitei, nici sindicatele, nici nimeni nu-l discuta. Pentru ca raul face parte din sistem. Ne prefacem, in schimb, de-a dialogul cu studentii (organizatii extrem de indoielnice, daca ne uitam la rezultatele luptei lor sociale din ultimul deceniu).

Nu-l pot privi pe Cristian Adomnitei la televizor fara sa intru in colaps semantic - nu stie sa dezbata, nu poate iesi din vocabularul fundamental al limbii romane. Nu am cum sa evadez din intrebarea „Cum a ajuns acest om cu limba impleticita si aproximativa sa conduca Ministerul Educatiei?". Cum sa-i explici ca in proiectul de lege propus sint, pe linga probleme majore, chestiuni de nuanta? Ce inseamna personal calificat in materia numita „religie"? Cum adica un profesor nu poate fi autorul unor gesturi obscene cu caracter public, cine judeca obscenitatea? Pai nu acum mult timp, un excelent scriitor contemporan (care este si cadru didactic) era acuzat de obscenitate pentru citeva scene de sex dintr-un roman. Ce limba ar trebui sa vorbesc ca sa inteleaga Adomnitei toate astea? Sint sigur ca nu ar intelege, pentru ca el are o misiune electorala acum. Ajungem la alt drept fundamental al cadrului didactic din Romania: acela de a avea un ministru care sa fi demonstrat ceva in invatamint sau in cercetare, nu un tip secretat de vreun algoritm politic.