Cu cele doua miliarde de euro luati pe Rompetrol, omul de afaceri i-a depasit pe Ion Tiriac si pe Iosif Constantin Dragan si ar putea ajunge in jurul pozitiei 270 in clasamentul mondial al bogatilor.Omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul grupului Rompetrol, a devenit cel mai bogat roman dupa vinzarea unui pachet de 75% din actiunile grupului, pentru 1,97 miliarde de euro, depasind astfel averile estimate ale primilor doi clasati in „Top 300 Capital" - Ion Tiriac si Iosif Constantin Dragan.

Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol, inregistrat in Olanda, a vindut 75% din actiunile acestuia, pentru 1,97 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari), catre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, care si-a anuntat in urma cu citeva luni intentia de a intra pe piata europeana.

Firma elvetiana Rompetrol Holding, controlata de Patriciu, va pastra 25% din actiunile grupului Rompetrol, iar acesta va ramine in continuare presedinte si director general.

In clasamentul realizat de „Capital" in noiembrie 2006, Dinu Patriciu aparea pe pozitia a opta, cu o avere estimata la 400-440 de milioane de euro, in timp ce primul clasat, Iosif Constantin Dragan, figura cu o avere de 950 de milioane de euro-1,17 miliarde de euro. Cu cele doua miliarde de euro incasati de la compania din Kazahstan, Patriciu va trece astfel in fruntea clasamentului, inaintea lui Ion Tiriac (creditat in noiembrie 2006 cu 880 de milioane de euro - 1,1 miliarde de euro), Iosif Constantin Dragan, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vintu, a familiei Paunescu si a fratilor Micula. Anul trecut, Dinu Patriciu se numara si printre cei noua romani care au intrat in topul 100 al celor mai bogati est-europeni, intocmit de revista poloneza „Wprost", situindu-se pe locul 76, cu o avere de 476,5 milioane de euro. De asemenea, Patriciu ar putea intra si in topul „Forbes" al celor mai bogati oameni ai planetei, in zona locului 270.

Dinu Patriciu a declarat ieri ca va utiliza banii incasati pentru pachetul de 75% din grupul Rompetrol in principal pentru finantarea Fundatiei Energie Vie, care acorda burse in strainatate. Fundatia va avea un fond de 73,3 milioane de euro (100 de milioane de dolari) pentru burse in strainatate, a spus Patriciu. De asemenea, citeva sute de milioane de euro vor avea ca destinatie fondul de investitii Romania Moldova Development Fund, iar Patriciu va plasa si in grupul Rompetrol. Omul de afaceri a declarat ca va continua sa investeasca in industria petrolului, in imobiliare si in presa, fara sa excluda alte domenii. Presedintele Rompetrol a mentionat ca are in Romania proprietati imobiliare de „sute de milioane", iar investitiile sale nu sint concentrate in zona Capitalei.

„Daca el a facut 2,7 miliarde (de dolari - n.r.), inseamna ca e baiat destept. Eu ma bucur, pentru ca e roman si este bine sa avem cit mai multi miliardari", a declarat pentru Cotidianul Gigi Becali, detinatorul uneia dintre cele mai mari averi din Romania. El crede ca Patriciu ar trebui sa investeasca in tara banii obtinuti de pe urma tranzactiei. „(...) In tara asta i-a facut. N-a dat el cu sapa pentru ei. Are o datorie sfinta", completeaza Becali.

La rindul lui, milionarul Viorel Micula, presedintele grupului de firme European Drinks, considera ca trecerea lui Patriciu pe primul loc in clasamentul celor mai avuti romani „nu este o mare realizare". In schimb, el catalogheaza afacerea drept „rentabila", abtinindu-se de la mai multe comentarii, pe motiv ca nu stie detalii despre compania kazaha. Cit priveste investitiile pe care ar urma sa le faca liberalul, Micula afirma: „Dinsul e arhitect de meserie si are probabil multe idei. Poate sa investeasca in multe directii, pentru ca sint foarte multe afaceri, profitabile, dar este foarte important ca tu sa rezonezi cu acele afaceri".

Omul de afaceri Dinu Patriciu nu este strain nici de problemele cu justitia. El a fost trimis in instanta, anul trecut, impreuna cu alte 11 persoane, printre care directorul cotidianului „Ziua" - S.R. Stanescu, fostul ministru liberal Sorin Pantis si presedintele CNVM - Gabriela Anghelache. Procurorii au formulat impotriva lui Patriciu sapte capete de acuzare grave precum delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital. Ultima acuzatie se refera la momentul listarii pe bursa a Rompetrol Rafinare, cind in primele minute ale sedintei bursiere din 7 aprilie 2004 actiunile au fost cumparate cu 116 lei vechi de catre persoane apropiate lui Patriciu. Citeva zile mai tirziu, actiunile au fost rascumparate la preturi mult mai mari. In a doua afacere din dosar, creanta Libia, Patriciu este acuzat ca a incasat ilegal, prin Rompetrol, 75 de milioane de dolari pe care ar fi trebuit sa ii primeasca statul roman drept contravaloare a lucrarilor de exploatare si dezvoltare facute inainte de 1989 in Libia.

Ministerul Finantelor s-a constituit parte civila in proces pentru a recupera prejudiciul total de aproximativ 85 de milioane de dolari calculat in aceste doua afaceri din dosarul Rompetrol ajuns in instanta. In martie anul trecut a fost instituit sechestru asigurator asupra 5,4 milioane de actiuni detinute de Rompetrol Group NV la Rompetrol Rafinare SA, dar acesta a fost ridicat definitiv in septembrie 2006.

Patriciu a atacat in instanta rezolutia procurorilor DIICOT si a cerut retrimiterea la Parchet a dosarului, intrucit americanul John Works, fost director Rompetrol, ar fi fost scos de sub urmarire in schimbul marturiei depuse impotriva liberalului. Judecatorii au respins aceasta cerere, dar i-au dat dreptate lui Patriciu, in prima instanta, intr-un proces intentat impotriva Serviciului Roman de Informatii (SRI), care i-ar fi ascultat „ilicit" convorbirile atasate ca dovezi la dosar. Tribunalul a decis ca SRI sa-i plateasca omului de afaceri daune morale in valoare de 50.000 de lei.

Penelistul cu aripi a revenit la cuib Dinu Patriciu a aderat la PNL in 1990 si in acelasi an a devenit vicepresedinte al partidului, fiind ales deputat in circumscriptia Timisoara. Citeva luni mai tirziu intra in conflict cu presedintele PNL Radu Cimpeanu si alti veterani liberali si, impreuna cu Horia Rusu, Radu Boroianu si Calin Popescu Tariceanu, formeaza si conduce o noua grupare politica, PNL-Aripa Tinara. In 1992, Patriciu este parasit de Tariceanu si de citiva dintre fruntasii partidului (acestia infiinteaza NPL-Noul Partid Liberal), iar un an mai tirziu PNL-AT se transforma in PL ’93, conducerea fiind asigurata de trioul Patriciu, Horia Rusu, Dinu Zamfirescu. In 1996, PL ’93 fuzioneaza cu PAC, iar un an mai tirziu, Patriciu si noua formatiune politica se unea cu partidul-mama, PNL. Patriciu devine vicepresedinte al PNL si in jurul sau se coaguleaza ceea ce a primit numele de „aripa Patriciu", care in fiecare an cistiga tot mai multa influenta in partid. Patriciu a purtat un veritabil razboi pentru suprematie cu Valeriu Stoica (paradoxal, in 1992 era unul dintre apropiatii lui Patriciu), atunci cind acesta avansa spre sefia partidului si s-a opus de la inceput ascensiunii lui Stolojan spre virfurile ierarhiei liberale. Incepind cu anul 2002, incepe sa creasca influenta lui Patriciu in PNL. In 2003 renunta la mandatul de deputat pentru a se dedica exclusiv afacerilor, dar influenta politica in partid nu a scazut. Patriciu nu a agreat niciodata o cooperare a PNL cu PD, dar nu a respins eventuale colaborari cu PSD, sponsorizind in 2004 atit candidatul D.A., cit si pe cel al PSD la Primaria Capitalei. Din iarna lui 2004, Patriciu se afla in razboi deschis cu Traian Basescu. (Lucian Gheorghiu)

Citeste mai mult despre acest subiect Patriciu a vindut grupul Rompetrol cu 2,7 miliarde de dolari

Cumparatorul este o firma detinuta de statul din Kazahstan, KazMunaiGaz, care va obtine 75% din actiunile grupului petrolier. Patriciu va ramine la cirma grupului.

KazMunaiGaz, jucator de marca in lumea petrolului

Kazahstanul isi propune sa ajunga in topul primelor zece state producatoare de petrol in urmatorii zece ani, iar compania de stat KazMunaiGaz face jocurile energetice.

Mai multe despre Fundatia Energie Vie, in care Patriciu va investi o parte a banilor, pe www.cotidianul.ro/select