Moldova, Manastirea Secu si intreaga noastra Biserica sunt in sarbatoare. De astazi, avem un nou sfant roman: Mitropolitul Varlaam, pe care il vom praznui la 30 august.


Despre Mitropolitul Varlaam a auzit probabil oricare elev care a fost atent la orele de limba romana cand s-a predat lectia despre importanta primelor tiparituri in limba noastra. "Cazania lui Varlaam", tiparita la 1643, a avut un rol deosebit in raspandirea culturii in toata suflarea romaneasca. Nici istoricii literaturii, nici cei bisericesti nu trec cu vederea rolul ierarhului carturar care a cules si tradus scrieri straine pentru a realiza Cazania.


CERCETARE. Se pune intrebarea: iubitor de cultura a fost, dar era necesar sa fie numit si sfant? Pentru aceasta, la 350 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, o comisie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane a studiat viata si activitatea lui pentru a constata vrednicia si sfintenia. Se cunoaste acribia si zgarcenia cu care Biserica noastra trece pe cineva intre sfinti. Lucrurile se petrec astfel pentru a nu se face erori, tipicul dupa care se constata sfintenia fiind urmarit indeaproape si cu minutiozitate. Verdictul este dat de evidente de necontestat: sa fi fost ortodox, sa fi lucrat la promovarea credintei, iar faptele facute in viata sa aiba urmari pozitive cu prelungire dupa moartea sa, sa fi facut minuni in viata sau dupa, sa fi ramas in amintirea urmasilor drept o prezenta luminoasa, oamenii cinstindu-i cu evlavie memoria, iar trupul, la deshumare, sa fie gasit neputrezit, osemintele de o culoare si un parfum frumoase, care sa indemne la pietate.


VIATA. Varlaam provenea dintr-o familie de razesi din Borcesti (Neamt), numele sau de mirean fiind Vasile Motoc. Nascut in jurul lui 1580, el a intrat de tanar la Manastirea Secu, ajungand egumen. Cunoscator al limbilor slava, greaca si latina, s-a indeletnicit cu traducerea de carti duhovnicesti necesare slujbelor bisericesti si invataturii de credinta. A fost ales staret la Manastirea Dragomirna, iar in 1632, cand mitropolitul Atanasie Crimca al Moldovei a murit, Varlaam a fost numit in aceasta functie.  

ACADEMIE. La indemnul sau, domnitorul Vasile Lupu a infiintat prima tipografie la Iasi cu mesteri adusi din Kiev. Tot el l-a sfatuit pe domnitor sa infiinteze prima academie umanista la Iasi, unde se predau teologia, filosofia, gramatica, retorica, dialectica, geometria, astronomia si muzica, dreptul si limbile slavona, latina, greaca si romana. A fost bun prieten cu ierarhul Petru Movila. Fapt unic in istoria Bisericii noastre, Varlaam a candidat la postul de Patriarh Ecumenic la Constantinopol in 1639. L-a hirotonit pe Paisie de la Manastirea Galata, care ulterior a ajuns patriarh al Ierusalimului. Cartile sale de suflet au avut un ecou important si intre credinciosii din Ardeal, tipariturile sale circuland si peste munti. Lui Ilie Iorest, mitropolitul Ardealului, inlaturat din scaun de calvini, Varlaam i-a dat o scrisoare de recomandare pentru ca acesta sa ceara ajutor de la Tarul Rusiei (1645). La 1653, mitropolitul Varlaam s-a retras din fruntea Bisericii moldovene si a trait ultimii patru ani de viata in liniste si rugaciune la Manastirea Secu. Toata agoniseala si-a lasat-o prin testament acestei manastiri. Dar cel mai de pret testament il constituie zestrea de carte tiparita sub ingrijirea sa, roadele initiativelor sale carturaresti fiind nu doar culturale, ci si duhovnicesti. Pentru acestea toate, Biserica l-a declarat sfant.