De fapt, Cabinetul Tariceanu II este Guvernul ultimei sanse pentru aceste categorii. Celelalte partide parlamentare au demonstrat ca nu vor nici lustratie, nici reparatie pentru cei mai nedreptatiti din vremea regimului comunist si urmasii lor. In privinta proprietatilor furate, toate partidele parlamentare, cu exceptia PNL si a UDMR, se pronunta pentru protectia pe viata a chiriasilor, manifestand ostilitate fata de proprietarii de drept. Nu doar sau nu neaparat din incompatibilitate ideologica. Ci dintr-o explicatie foarte simpla: restitutia stopeaza hotia. Atat in sensul ca se anuleaza furtul comunist, cat si in sensul ca se anuleaza posibilitatea comiterii de noi hotii. Multi profitori au locuit in case nationalizate pe chirii de nimic si tot pe nimic le-au cumparat, putand sa le vanda la valoarea lor reala. Iar imobilele nationalizate din patrimoniul RAAPPS au fost o sursa de coruptie pana ce premierul Tariceanu a decis restituirea lor.
Pe vremea CDR, ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, actual strateg al PLD, in loc sa dea tonul dreptatii, i-a linistit pe vechii infractori si profitori. A dezincriminat bancruta frauduloasa, dar a declarat ca nici legislatia, nici sentintele judecatoresti pe criterii politice din comunism nu pot fi anulate, invocand sofistic continuitatea de drept a unei stari de fapt infractionale. Si a promovat o lege stramba a restitutiei imobiliare, noua nedreptate la adresa proprietarilor. Iar cand presedintele FPS de atunci, Radu Sarbu, a propus Guvernului Vasile ca restitutia sa constituie prima etapa a privatizarii, PD s-a opus vehement, iar Traian Basescu l-a numit golan pe taranist. Pe vremea Guvernului PSD, ministrul Justitiei Rodica Stanoiu si-a restituit bunurile si le-a vandut profitabil, dar n-a sustinut restitutia catre ceilalti, cu aceleasi drepturi.
Pe vremea Guvernului Tariceanu I, autointitulat "Dreptate si adevar", Monica Macovei a acceptat functia de ministru al Justitiei, desi parintii ei locuiau intr-o casa furata si n-a demisionat dupa ce Justitia facuse injustitie. Magistratul Anton Pandrea, decorat de presedintele Iliescu pentru ca, la indicatiile lui pretioase, a introdus recursul in anulare impotriva hotararilor judecatoresti de restituire a imobilelor nationalizate, a fost promovat presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la indicatiile pretioase ale presedintelui Basescu. Iar fostii detinuti politici au in continuare cazier de condamnati. Atata vreme cat persista nedreptatea la adresa proprietarilor furati si a fostilor detinuti politici, Romania ramane un stat infractional.
Guvernul Tariceanu are sansa sa-si angajeze raspunderea pe un proiect legislativ al marii reparatii: restitutia - in natura sau in echivalent si optional prin despagubiri, lustratia, minimizarea pensiilor celor din aparatul de partid si de stat, anularea condamnarilor fostilor detinuti politici. Astfel, Guvernul previne orice motiune de cenzura si castiga un mare capital. Moral, politic si electoral. Indiferent de rezultatul votului parlamentar. Daca e validat, guverneaza relansat. Daca nu e validat, cade elegant. Pentru dreptate si adevar. Proba de turnesol.