Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol, inregistrat in Olanda, a vandut 75% din actiuni, pentru 2,7 miliarde de dolari, catre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, care si-a anuntat in urma cu cateva luni inte
Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol, inregistrat in Olanda, a vandut 75% din actiuni, pentru 2,7 miliarde de dolari, catre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, care si-a anuntat in urma cu cateva luni intentia de a intra pe piata europeana. Tranzactia, a doua ca marime dupa vanzarea BCR catre Erste Bank, il transforma pe Dinu Patricu in cel mai bogat roman.
Compania kazaha a anuntat, ieri, ca a semnat cu Rompetrol Holding SA (Elevetia) un contract de achizitie a 75% din actiunile grupului Rompetrol. Tranzactia a fost perfectata dupa sapte luni de negocieri, consiliate de banca de investitii Morgan Stanley. Finalizarea acordului, semnat in 24 august la Alma-Ata, depinde de aprobarea Comisiei Europene si a celorlalte autoritati, se arata intr-un comunicat al companiilor. Tranzactia a fost confirmata si de Dinu Patriciu, care a precizat ca grupul a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari. Omul de afaceri a incasat astfel 2,71 miliarde de dolari pe care ii va investi in industria petrolului, in imobiliare si in presa, fara sa excluda insa si alte domenii. In plus, el se va implica in acordarea de burse, printr-o fundatie care ii va purta numele, si intr-un fond de investitii directe. Firma elvetiana Rompetrol Holding, controlata de Patriciu, va pastra 25% din actiunile grupului Rompetrol (The Rompetrol Group - TRG), iar omul de afaceri va ramane in continuare presedinte si CEO. In urma tranzactiei, Patriciu a devenit cel mai bogat roman, depasind averile estimate ale primilor doi clasati in top 300 Capital - Ion Tiriac si Iosif Constantin Dragan. "Sunt la fel de bogat, sau de sarac, ca acum o saptamana. Doar ca am lichidat actiunile", a spus Patriciu.
Rompetrol si-a asigurat viitorul
"Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii viitoare a companiei si acces la investitii", a spus Patriciu. El a mai aratat ca, astfel, Rompetrol va avea acces la resurse energetice si va avea independenta fata de aprovizionarea din Rusia. Compania va fi administrata in comun de cei doi actionari, firma din Kazahstan urmand sa numeasca majoritatea membrilor consiliului de administratie al Rompetrol. Prin aceasta achizitie, una din cele mai mari din istoria KazMunaiGaz, firma kazaha isi dubleaza capacitatea de rafinare si isi majoreaza reteaua de retail in Europa, dobandind 630 de benzinarii in sapte tari, din Georgia pana in Franta. Rompetrol va avea acces la surse de aprovizionare cu petrol pe termen lung. "Achizitia participatiei majoritare a TRG ne da posibiliatea sa intram pe piete importante de distributie in Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si sa utilizam TRG ca platforma pentru o viitoare extindere", a declarat presedintele KazMunaiGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin.
Tranzactia va fi finantata din fonduri proprii ale companiei din Kazahstan. Patriciu a adaugat ca deciziile privind viitorul grupului Rompetrol vor fi luate la sediul central din Amsterdam. Imediat dupa anuntarea preluarii Rompetrol, actiunile companiilor din grup au crescut semnificativ la Bursa de Valori (BVB) si pe Rasdaq, fiind in cele din urma suspendate de la tranzactionare. Titlurile Rompetrol Rafinare, care castigasera 4% de la inceputul sedintei bursiere, si-au accelerat castigul pana la 14,29%, dupa ce piata a aflat despre vanzarea companiei-mama. Actiunile rafinariei erau cotate, la ora 13:22, ora suspendarii, la 0,1120 lei, pe o lichiditate de 5,88 milioane de lei.Totodata, titlurile Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a Rompetrol, au fost de asemenea suspendate, la ora 13:24, cotatia acestora inregistrand un avans de 13,10%, la 1,9 lei. Valoarea tranzactiilor insuma 1,01 milioane de lei. Pe piata Rasdaq, actiunile Rompetrol SA, firma care opereaza rafinaria Vega Ploiesti a Rompetrol, au fost oprite de la tranzactionare, dupa ce afisau un castig de 21,95%, la 25 bani.
Un gigant in devenire
KazMunaiGaz este compania de stat din Kazahstan care activeaza in domeniul explorarii, productiei, rafinarii si transportului de petrol, gaze si produse petroliere. Ea a fost creata in anul 2002, in urma fuziunii firmelor Kazakhoil si Oil&Gas Transportation Company. Grupul de firme KazMunaiGaz a produs in primul semestru al anului 8,2 milioane de tone de titei, mai mult cu 25,6% decat productia anuala a Romaniei, dar a prelucrat mai putin decat rafinaria Peromidia, detinuta de grupul Rompetrol, la care a preluat 75% din actiuni. KazMunaiGaz a rafinat, in intervalul analizat, 2,8 milioane de tone de titei si pentru acest an se asteapta sa prelucreze in rafinarii o cantitate in crestere cu 35%, la 5,75 milioane de tone. Pentru acest an, compania kazaha estimeaza o productie 17,162 milioane de tone de petrol si condensat. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.