Anul acesta va fi unul record pentru producatorii romani din industria vinului, in ceea ce priveste calitatea acestui produs. Un an atat de bun nu a mai fost de circa patru-cinci ani, spun viticultorii. Daca seceta a distrus gradinile de legume si c
Anul acesta va fi unul record pentru producatorii romani din industria vinului, in ceea ce priveste calitatea acestui produs. Un an atat de bun nu a mai fost de circa patru-cinci ani, spun viticultorii. Daca seceta a distrus gradinile de legume si culturile de grau si porumb, temperaturile ridicate au dus la recoltarea precoce a strugurilor si a favorizat acumularile de zahar. Strugurii sunt mai copti, iar aroma este mai bogata. „Estimez pentru acest an o productie de minimum cinci milioane de hectolitri de vin, asemanatoare cu productia din anul 2003, care a fost un an viti-vinicol foarte bun“, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinurilor. Totusi, din cauza temperaturilor exagerat de ridicate, productia a scazut cu aproximativ 10% fata de anul trecut.

Anul acesta va fi unul record pentru producatorii romåni din industria vinului, in ceea ce priveste calitatea acestui produs. Un an atåt de bun nu a mai fost de circa patru-cinci ani, spun viticultorii. Daca seceta a distrus gradinile de legume si culturile de gråu si porumb, „vita-de-vie a profitat din plin de aceasta vreme, planta a cumulat zaharuri mai multe, iar soiurile rosii au o culoare mult mai intensa“, ne-a declarat Mihai Patic, directorul general al Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV). Totusi, din cauza temperaturilor exagerat de ridicate, productia a scazut cu aproximativ 10% fata de anul trecut.

Viticultorii sunt singurii producatori care spun ca seceta a avut efecte pozitive anul acesta. Temperaturile ridicate au dus la o recoltare precoce a strugurilor si a favorizat acumularile de zahar. Stugurii sunt mai copti, iar aroma este mai bogata. „Vita-de-vie este una din plantele careia nu-i place umiditatea excesiva. Inca de saptamana trecuta au inceput recoltarile in Dealu Mare, de la Buzau pana la Ploiesti si la Iasi. Alti viticultori au amanat recoltarea pe urmatoarele doua zile din cauza ploii“, explica directorul ONVV. Zonele care au profitat la maximum de beneficiile soarelui au fost cele din Dealu Mare, Dobrogea, Oltenia, Banat, Jidvei si Iasi.

Vin mai putin, dar mai de calitate

„Temperaturile care depasesc 30-35 de grade sunt totusi prea ridicate chiar si pentru vita, pentru ca rezervele de apa din sol scad foarte mult.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.