Dupa ce, saptamana trecuta, Centrul National al Cinematografiei a anuntat ca propunerea Romaniei pentru nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film strain este productia lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (foto), pelicula pr
Dupa ce, saptamana trecuta, Centrul National al Cinematografiei a anuntat ca propunerea Romaniei pentru nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film strain este productia lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (foto), pelicula premiata anul acesta la Festivalul de la Cannes cu Palme D'Or, filmul lui Mungiu a primit si o importanta replica negativa din partea Vaticanului. Osservatore Romano, jurnalul Vativanului, l-a criticat dur, calificandu-l drept "o opera sordida", care trateaza fatul "ca pe un obiect aruncat la pubela, si nu ca pe o fiinta", dupa cum informeaza AFP. Filmul a inceput sa ruleze in cinematografele din Italia la sfarsitul saptamanii trecute, pe 24 august, iar in aceasta saptamana pelicula va intra si in cinematografele din Franta. In Romania, filmul va avea premiera pe data de 14 septembrie.
Primul lungmetraj romanesc care a castigat vreodata premiul cel mare al Festivalului de film de la Cannes, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" prezinta povestea a doua tinere, care, intr-o Romanie comunista, traiesc impreuna disperarile unui avort clandestin. Intr-o lume intoarsa pe dos, in care omul nu are dreptul la liber arbitru, la propriile trairi si la propriile suferinte, filmul lui Mungiu expune una din acele situatii limita in care fiinta umana se trezeste proiectata, fiind condamnata din start la o suferinta insutita si la neputinta, iar asa-zisa alegere, intreruperea sarcinii, este o falsa alegere. Departe de a fi o pledoarie pentru avort, lungmetrajul lui Mungiu este mai degraba o poveste socanta, cutremuratoare si prin care regizorul atinge tocmai acele coarde sensibile ale fiintei umane, obligandu-o la a-si constientiza fiecare fapta. Jurnalul Vaticanului, in editia sa de sambata, considera insa filmul "sordid si redundant, construit pentru a etala pe ecran, la capatul a aproape doua ore de monotonie, un fat, sau mai bine spus un copil in varsta de cinci luni, expus pe pardoseala unei sali de baie. (...) De vreme ce recurgerea excesiva la scene de sex a epuizat potentialul de atractie (a publicului n.r.), demnitatea spectatorului primeste o noua lovitura sub centura, cu acest film recompensat cu Palme d'Or: un semnal dramatic al intoarcerii la barbarismul, individual sau colectiv, al constiintei noastre", mai scrie Osservatore Romano.
Publicul romanesc va putea insa aprecia fimul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" abia la jumatatea lunii septembrie cand acesta va avea premiera in Romania. Pana acum, publicul local l-a putut vedea la Festivalul International de Film Transilvania (Cluj si Sibiu), Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti (Mamaia) si la Festivalul Anonimul (Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii). De la premiera mondiala de pe Croazeta, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Mungiu a circulat la o multime de festivaluri internationale, iar in curand va fi prezentat la doua festivaluri prestigioase de pe continentul nord-american: cel de la Toronto (6-15 septembrie) si cel de la New York (28 septembrie-14 octombrie).
Tot saptamana trecuta, filmul lui Mungiu a fost apreciat si la Festivalul Norvegian de Film, desfasurat in orasul Haugesund (17-24 august), unde joi seara a primit o mentiune onorifica din partea criticii. Premiul principal al criticii a revenit filmului suedez "You the Living", in regia lui Roy Andersson, in timp ce pelicula italiana "La sconosciuta" a regizorului Giuseppe Tornatore a castigat premiul publicului.
In urma cu doi ani, premiul criticilor la Festivalul Norvegian de Film de la Haugesund a fost obtinut de "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu.
Filmul criticat de Vatican, dar care s-a bucurat la nivel international de o larga apreciere atat a publicului, cat si a criticii de specialitate, urmeaza sa se confrunte si cu juriul de selectie al premiilor Oscar pentru cel mai bun film strain. Decizia ca filmul lui Mungiu sa reprezinte Romania in aceasta presitigioasa competitie a fost luata de sase critici de film - Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihailescu, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu - si de un regizor/director de imagine - Dinu Tanase. Dupa ce in anii trecuti filmul lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", sau "Moartea domnului Lazarescu" al lui Cristi Puiu nu au reusit sa intre in cele cinci nominalizari la categoria "cel mai bun film strain", Romania trimite acum peste ocean, la cea de-a 80-a editie a Oscarurilor, un film care are deja in palmares un Plame D'Or.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.