CE BEM, CE MANCAM  
Persoanele sanatoase si active pot consuma Toblerone, insa cu moderatie, din cauza valorii energetice foarte ridicate.
 
Toblerone este, dupa spusele producatorului, o "ciocolata alba elvetiana cu miere si nugat 10% cu migdale". Dupa cum scrie pe eticheta, in compozitia ei intra: "Zahar, lapte praf integral, unt de cacao, lactoza (din lapte), miere 3%, migdale 1,6%, emulgator lecitina din soia E 322, sirop de glucoza, albus de ou, aroma vanilina. Ciocolata alba contine: substanta uscata din lapte 14%, grasime din lapte 3,5% minim".

Tot producatorul specifica si valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs (o tableta): "Valoare energetica 2.235 kj, 535 kcal., proteine 6,2 g, glucide 61,0 g, lipide 29,5 g".


ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca este un produs zaharos, cu putina cacao, fiind din categoria "ciocolatelor albe". Toblerone are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat si de lipide, inclusiv saturate de origine animala, periculoase pentru sanatate. Produsul contine ingrediente alergene cum ar fi albusul de ou, migdale, lactoza si prezinta o valoare energetica foarte ridicata, 535 kcal./100 g.


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul analizat supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de rezistenta la insulina si diabeticilor, celor cu sindrom metabolic si maladii cardiovasculare, persoanelor cu afectiuni hepatice si renale, suferinzilor de cancer. Produsul va fi testat de persoanele care sufera de diverse alergii - albus de ou, lactoza, migdale - inainte de a fi consumat. Persoanele sanatoase, active, cu o dieta echilibrata si variata il vor consuma cu moderatie.