In judetul Bistrita, tinerii reimpaduresc muntii, curata apele riului Dorna si fac educatie ecologica si voluntariat in „Tabara de la Tasuleasa".

I se spune „Tara Tasuleasa" si cetatenii ei majoritari sint tineri voluntari care doresc sa munceasca in folosul naturii. Este o tabara de educatie, unde tinerii romani si straini invata sa traseze granite intre atitudinea ecologista si cea indiferenta, intre voluntariatul responsabil si cel lipsit de cauza si motivatie.

Tabara voluntarilor de la Tasuleasa, sat Piatra Fintinele, judetul Bistrita, este creata de Asociatia „Tasuleasa Social" sa ajute comunitatile dezavantajate prin actiuni care rezolva probleme de ordin social, economic si educational. Timp de trei ani, un proiect ecologic experimental va porni din tabara de la Tasuleasa: cursul apei Dorna de la izvor si pina la varsare va fi „infiat" de „Tasuleasa Social" in parteneriat cu „Salvati Delta - AC" si finantat de Coca-Cola HBC Romania.

Proiectul multianual „Verde 003" urmareste un proces de ecologizare in trei etape: impadurire, curatenie si educare a voluntarilor de mediu. Momentan, proiectul se afla in faza de educare ecologica a voluntarilor, acestia urmind sa treaca in perioada 2-6 octombrie la faza de reimpadurire cu 10.000 de puieti a unui versant muntos defrisat din satul Poiana Negri. Vor urma actiuni de curatenie si ecologizare pe cursul riului Dorna, pina la varsarea acestuia in fluviul Dunarea.

In programul „Verde 003", cite 50 de voluntari intr-o serie vor activa timp de doua saptamini in cimpul muncii ecologiste. Alin Ulhmann Useriu, presedintele „Tasuleasa Social" si al „Tarii Tasuleasa", explica cum si de ce planteaza puieti: „Trebuie sa fim constienti ca un brad controleaza o tona de apa, taierea a 300 de brazi inseamna 300 de tone de apa care vor ajunge intr-o albie si vor lua o casa. Noi, la Tasuleasa, nu plantam copaci. Puietii nostri sint, de fapt, acesti tineri, noi plantam oameni".

La lansarea din 18 august, cauzei proiectului „Verde 003" i s-au alaturat Marcel Iures, Florin Chilian, Catalin Stefanescu, Radu Naum si Dragos Bucurenci.