Operatorii de telefonie mobila din Romania sint pe ultima suta de metri pentru alinierea la eurotarife. Cotidianul va prezinta tarifele vechi si pe cele noiOrange Romania a redus, incepind de ieri, tarifele la roaming. Compania a anuntat ca noile sale preturi sint de 49 de eurocenti pe minut pentru apelurile catre statele Uniunii Europene si 24 de eurocenti pentru cei care primesc apeluri in timp ce se afla in strainatate.

Vodafone Romania a anuntat ca va reduce tarifele la roaming incepind cu 29 august. Tarifele sale vor fi de 48 de eurocenti pe minut pentru apelurile efectuate in spatiul Uniunii Europene si de 24 de eurocenti pe minut pentru cei care primesc apeluri in strainatate.

Nici Cosmote nu se lasa mai prejos, chiar daca este ultima care pune in aplicare noile reglementari europene. Compania va trece la noile tarife incepind cu 30 august, un apel efectuat in Uniunea Europeana fiind taxat la 49 de eurocenti pe minut, in timp ce pentru apelurile primite pretul va fi de 24 de eurocenti.

Comisia Europeana a eliminat compania Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobila Zapp, de pe lista firmelor care nu au notificat institutia despre modificarea tarifelor la roaming. Motivarea Comisiei a fost ca Zapp utilizeaza un sistem care nu intra sub incidenta reglementarilor europene in vigoare.

Zapp foloseste o solutie de tip Ącall-back", furnizata de o firma de telecomunicatii din afara UE. Compania s-a aparat, la 2 august, de acuzatiile Comisiei Europene, conform carora nu ar fi trimis notificarea despre modificarea tarifelor, aratind ca in cazul sau nu se pot aplica aceleasi reguli."Telemobil nu are incheiate acorduri directe de roaming cu nici un operator din tarile membre UE, prin urmare textul directivei nu se aplica in cazul serviciilor furnizate de catre noi. Clientilor Telemobil care se vor deplasa in strainatate in tari membre UE si care vor utiliza sistemul de tip roaming furnizat de companie li se va aplica, in curind, o noua oferta de tarife", a precizat compania.

Potrivit Regulamentului adoptat de Comisia Europeana pe 7 iunie, tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut plus TVA in primul an de la adoptare, iar in urmatorii doi ani va scadea la 46 de eurocenti pe minut, respectiv 43 de eurocenti pe minut. Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 24 de eurocenti pe minut in primul an, in urmatorii doi ani acesta urmind sa scada la 22 de eurocenti pe minut, respectiv 19 eurocenti pe minut.

Toate companiile de telefonie mobila care ofera servicii de roaming international erau obligate sa isi contacteze clientii pe parcursul lunii iulie pentru a le explica ce tarife le sint oferite pentru aceste servicii. Clientii vor decide daca opteaza pentru noile eurotarife sau daca ramin fideli vechiului contract, in cazul in care au deja tarife preferentiale pentru serviciile de roaming. Daca nu vor opta pentru eurotarif si nu au deja un abonament care sa implice tarife preferentiale pentru roaming, clientilor li se va aplica in mod automat eurotariful.

La sfirsitul lunii septembrie, operatorii de telefonie mobila vor trebui, de asemenea, sa trimita un SMS (mesaj text) generat automat fiecarui client care trece frontiera. Acest mesaj, care poate fi dezactivat de cei care nu doresc sa il primeasca, va oferi explicatii despre costul efectuarii si primirii unui apel. Totodata, operatorii vor fi obligati sa ofere informatii mai detaliate asupra tarifelor tuturor celor care solicita acest lucru.

Potrivit Comisiei Europene, in UE, tarifele la roaming variau intre 3 si 12 euro pe minut, motiv pentru care aceasta a limitat tariful la maximum 0,5 euro pe minut. Chiar daca acum companiile de telefonie mobila din Romania s-au inghesuit sa anunte scaderea tarifelor la roaming, anul trecut, in septembrie, amenintau cu cresterea preturilor nationale in cazul in care tarifele de roaming ar fi reglementate.

Tarifele Orange, Vodafone si Cosmote

* Orange incasa, pina acum, 1,06-1,54 euro/minut pentru apelurile in UE si 0,48 euro/minut pentru apelurile primite. Noile tarife sint 0,49 euro/minut, respectiv 0,24 euro/minut.

* Vodafone tarifa cu 1,39-1,89 euro/minut apelurile in UE si cu 0,65 euro/minut apelurile primite. Noile tarife sint 0,48 euro/minut, respectiv 0,24 euro/minut.

* Cosmote lua 0,55-1,30 euro/minut in UE si 0,40-0,50 euro/minut pentru apelurile primite. Acum incaseaza 0,40 euro/minut, respectiv 0,24 euro/minut.