Inainte sa primeasca „reactia dura" promisa de Basescu, Vladimir Voronin se lanseaza in afirmatii-soc la adresa Bucurestiului

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a negat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca ar fi promis deschiderea unor consulate romane la Cahul si Balti, cu ocazia vizitei din ianuarie a presedintelui Basescu la Chisinau. „Nimeni nu a promis nimanui nimic. A fost pusa o intrebare si cind este pusa la nivelul a doi presedinti, unul dintre ei trebuie sa spuna «da, noi examinam si analizam aceasta problema». «Examinam si analizam» nu inseamna neaparat «solutionam». Si, uite asa, totul se ia, se intoarce si se spune o minciuna", a declarat Voronin, citat de MEDIAFAX.

In luna ianuarie insa, cu ocazia vizitei presedintelui roman, Voronin declara ca „am hotarit ca in regim temporar, de urgenta, sa deschid doua birouri consulare romanesti, la Balti si la Cahul, care pina se rezolva problema vor activa in aceste doua localitati".

Voronin a acuzat Bucurestiul, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca plateste persoane din Republica Moldova pentru a promova ideea unirii cu Romania. „Autoritatile romane ii platesc pentru ca ei sa promoveze acest unionism. Romanii, la vremea lor, s-au legat cu diavolul pentru a ocupa teritoriul nostru, Basarabia, cum spun ei", a mai spus presedintele moldovean. „S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei, doar ca sa-si atinga scopul", a completat Voronin.

Declaratiile presedintelui de la Chisinau vin in contextul scandalului vizelor de Romania pentru cetatenii moldoveni. Viceministrul moldovean de Interne, Valentin Zubic, anuntase saptamina trecuta ca directoarea unei firme de turism a fost arestata, deoarece primea intre 200 si 400 de euro pentru a intermedia obtinerea de vize romanesti pe baza unor documente false. Presa apropiata guvernului de la Chisinau sustinea, la sfirsitul saptaminii trecute, ca exista inregistrari ale unor convorbiri telefonice care l-ar incrimina pe Alexandru Rus, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca acuzatiile venite de la Chisinau reprezinta „ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei". Basescu a spus ca „vom raspunde extrem de dur. De data asta s-a mers prea departe", adaugind ca fraudele sint facute de firmele de turism, nu de Ambasada romana.

Voronin s-a suparat si pe rusi Inspectiile ruse la unitatile moldovenesti de productie de vin vor fi blocate, a anuntat Vladimir Voronin, nemultumit de aminarea reluarii de catre Rusia a importurilor de vin moldovenesc. „Moldova nu este o colonie. Tara-mama nu poate sa vina pur si simplu si sa auditeze unitatile de productie moldovenesti", a declarat liderul de la Chisinau la postul de televiziune NIT, conform MEDIAFAX. O echipa de inspectori rusi a verificat 24 de companii vinicole din Republica Moldova, in perioada 8-13 august, in scopul evaluarii calitatii vinurilor moldovenesti, pentru a putea fi reluate exporturile catre Federatia Rusa. Voronin considera ca neregulile anuntate de inspectorii rusi la companiile vinicole din Moldova ar fi fost inventate. Rusia a interzis, anul trecut, importurile de vinuri din Moldova si Georgia, motivind ca bauturile nu respecta, in mare parte, standardele de calitate. Masura reprezinta insa, conform unor oficiali din fostele republici sovietice, un mijloc de pedepsire a celor doua guverne pentru incercarea de apropiere de Occident. O mare parte din PIB-ul Republicii Moldova provine din exporturile de vin catre Rusia. Moscova anuntase ca va relua in curind importurile de vin moldovenesc, dar masura a fost aminata.