Bolnavii vor cumpara medicamente cu pina la 15% mai ieftine, insa profiturile farmaciilor se vor mentine, iar producatorii se asteapta la cresterea pietei Incepind cu 1 noiembrie 2007, medicamentele se vor ieftini in medie cu 15%, potrivit lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Ieftinirea medicamentelor vine in urma negocierilor intre reprezentantii Ministerului Sanatatii (MSP) si cei ai farmacistilor, distribuitorilor si producatorilor de medicamente.

Aceasta reducere de pret se va aplica atit medicamentelor compensate si gratuite, cit si celor care se pot cumpara fara prescriptie medicala. „Acum se stabilesc preturile la medicamente luindu-se in calcul pretul cel mai mic practicat in trei state din Uniunea Europeana. Vom lua in calcul, pe viitor, cel mai mic pret din 12 state ale Uniunii Europene. Potrivit estimarilor noastre la costurile din 2006, am avea o reducere cu pina la 15% la toate medicamentele", a explicat ministrul Nicolaescu. Potrivit ordinului aprobat vineri de ministrul Eugen Nicolaescu, pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, pretul medicamentelor de import se va stabili prin comparatie cu costul aceluiasi medicament de uz uman inregistrat in Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Danemarca, Germania, Marea Britanie si in Elvetia.

Ieftinirea medicamentelor in proportie de 15% nu inseamna reducerea pretului fiecarui produs in parte cu acest procent, potrivit lui Adrian Caretu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. „Vor exista medicamente la care pretul va scadea, in timp ce la altele va creste si doar la modul general, ca o medie, medicamentele se vor ieftini cu 15%. Bolnavii trebuie sa stie ca, daca acum isi cumpara aspirina cu un pret, nu inseamna ca dupa 1 noiembrie e obligatoriu sa o cumpere la un pret cu 15% mai mic", precizeaza Adrian Caretu. Ministrul Nicolaescu a declarat ca va da detalii privind medicamentele care se vor ieftini si cele care se vor scumpi dupa 1 octombrie, dupa ce vor fi finalizate cataloagele cu preturile medicamentelor in urma recalcularii.

Caretu a mai adaugat ca procentul cu care se ieftineste un medicament tine si de adaosul comercial al fiecarei farmacii in parte, adaos care poate fi de maximum 24%, dupa cum a stabilit Ministerul Sanatatii.

Acesta a subliniat ca producatorii de medicamente sint cei care vor suporta cea mai mare pondere din scaderea cu 15% a pretului la medicamente incepind cu 1 noiembrie. „Am facut acest efort pentru a creste accesul bolnavilor la medicamente, dar asteptam ca si autoritatile sa faca un efort similar si sa creasca procentul de compensare a medicamentelor sau fondurile pentru compensarea acestora", a spus Caretu. In opinia sa, fondurile alocate de Guvern pentru sanatate ar trebui sa ajunga in 2008 la 6% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru ca toate cheltuielile din sanatate sa fie acoperite si serviciile sa fie performante.

Distribuitorii de medicamente sint de parere ca, in urma ieftinirii medicamentelor cu o cota medie de 15%, nu vor putea face fata localitatilor izolate, comunelor, satelor sau farmaciilor mici, deoarece costurile sint foarte mari. „In aproximativ sase luni pina la un an vom observa consecinte neplacute pe piata medicamentelor din Romania, cum ar fi schimbarea nomenclatorului: medicamentele ieftine vor ramine, cele scumpe si, bineinteles, mai eficiente vor disparea", sustine Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania. El explica faptul ca cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi cardiacii, intrucit medicamentele scumpe si eficiente destinate acestora vor disparea treptat.

Scaderea preturilor la medicamente nu va afecta cistigurile farmacistilor, deoarece adaosul comercial maxim la farmacii va ramine de 24%, ca si in prezent. „Nu putem sti sigur ce se va intimpla, insa, atit timp cit reducerea porneste de la producator, farmacistii nu vor avea de suferit. Potrivit noului ordin de aprobare a normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, adaosul comercial a ramas de 24%, desi propunerea ministerului de adaos maxim era 20%", spune Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Bucuresti.

Ea a adaugat ca pina nu va fi finalizat catalogul cu preturile medicamentelor nu se poate pronunta in privinta adaosurilor comerciale practicate de farmacii. „Cel mai probabil, medicamentele ieftine vor avea un adaos maxim, de 24%, in timp ce medicamentele scumpe, adica cele care costa cel putin 300 de lei, vor avea un adaos de 30 de lei. Ordinul MSP mai stabileste un adaos maxim de distributie de 14%, calculat asupra pretului de producator."