Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a fost huiduit ieri, la Galati, la o intalnire cu pensionarii, cand le-a spus ca angajatii caselor judetene de pensii isi fac treaba si ca majoritatea pensiilor sunt corect calculate.
Aproximativ 600 de p
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a fost huiduit ieri, la Galati, la o intalnire cu pensionarii, cand le-a spus ca angajatii caselor judetene de pensii isi fac treaba si ca majoritatea pensiilor sunt corect calculate.
Aproximativ 600 de pensionari au fost prezenti in sala casei de Cultura a Sindicatelor din Galati la intalnirea cu ministrul Muncii, cu reprezentantii Casei Nationale de Pensii si cu o serie de parlamentari, informeaza Mediafax.
"Problema pensionarilor este cea mai grea, cea mai spinoasa si cea mai serioasa problema a Romaniei. Dar nu e singura. Mai avem si copiii cu alocatie de 240 de lei pe luna, mai avem si centrele cu persoane varstnice cu alocatie de 7 lei pe zi si ne miram de unde le dam de mancare si cum gospodarim cei 7 lei pe zi. Mai avem si alte 24 de prestatii sociale, facem o lista lunga si-o sa vedeti cat costa fiecare, pentru ca fiecare are nevoi si probleme. Acesta Casa de Pensii pe care o huliti da totusi la timp pensiile", le-a spus Paul Pacuraru pensionarilor.
Pensionarii avertizati sa nu iasa in strada
Potrivit Mediafax, ministrul i-a cerut liderului pensionarilor galateni, Toader Cristea, sa nu mai cheme pensionarii la actiuni de protest, in strada, de cate ori exista o nemultumire. "Atentie mare cand chemati lumea pe strada! Aveti o mare raspundere! Nu este de ici-de colo sa chemi lumea pe strada. E foarte frumos si popular, dar atentie mare, ca se mai suporta si consecinte! E usor sa chemi, e inflacarat, e frumos, dar consecintele sunt dramatice si cineva le plateste. Si nu le plateste cine nu a chemat lumea si a facut apel la ratiune, ci le plateste cel care... Atentie, exista un Cod penal in tara asta. Nu amenint, nu sperii, dar atentie mare, sunteti deja persoane publice si aveti raspunderea gesturilor publice. Ce ma impiedica pe mine sa ma fac mai popular ca dumneavostra si sa adun masele? Cine ma impiedica? Bunul simt, normalitatea capului pe care il am. Adica inteleg ca anumite lucruri se pot, si lupt pentru ele, iar altele trebuie negociate, dar va sfatuiesc sa fiti foarte rezervat cand chemati lumea pe strada", i-a spus Pacuraru liderului Aliantei Pensionarilor pentru Consiliere din Galati. Cristea a repetat insa, in mai multe randuri, in cadrul intalnirii de ieri, ca pensionarii vor iesi in strada daca nu vor primi sporurile aferente grupelor I si II de munca.
Bugetul "incercat" cu inca 800 de milioane de euro
Referitor la cererea concreta a pensionarilor, ministrul Muncii a declarat ca, pentru a acorda o majorare de 45% celor care au fost incadrati in grupa I de munca si de 25% celor din grupa a II-a, efortul bugetar estimat este de 800 de milioane de euro. "Intalnirea de azi a pus o problema noua: pentru prima data de cand exista grupe de munca, pentru anii prestati in conditii speciale, sa se beneficieze de compensatii financiare. Pana acum, o persoana care a beneficiat de grupe de munca sau de conditii speciale beneficia de o reducere a vechimii sau a stagiului de cotizare. Solicitarea actuala, care nu a avut pana acum un echivalent in sistemul de pensii, este de a compensa sau de a acorda un spor financiar pentru acesti ani (de grupa, n.r.). Solicitarea nu este noua. In luna aprilie, impreuna cu Casa de Pensii, si eu am fost initiatorul unui proiect de Lege care sa converteasca in bani perioada lucrata in grupa I si grupa a II-a", a declarat Paul Pacuraru. El a mai spus pensionarilor ca aceasta problema a fost discutata si la nivelul Guvernului, care a dispus Casei de Pensii sa simuleze ce inseamna acordarea acestor drepturi. "Exista o simulare care s-a facut pe 0,45 pentru grupa I (majorare de 45%, n.r.) si 0,25 pentru grupa a II-a (majorare de 25%, n.r.). Aceasta simulare a condus, conform analizei facute de Casa de Pensii, la un efort bugetar anual de 800 de milioane de euro", a declarat Paul Pacuraru. La intalnirea cu ministrul Muncii au participat reprezentanti ai pensionarilor din Cluj, Baia Mare, Pitesti, Braila, Suceava si Galati. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.