Din cauza avorturilor preferentiale, decalajul dintre numarul fetitelor si cel al baietilor nascuti in China a atins cote alarmante in ultimii ani

Autoritatile chineze au anuntat ca vor inaspri pedepsele pentru avorturile preferentiale in functie de sexul copilului. Beijingul incearca astfel sa contracareze dezechilibrul imens dintre numarul fetelor si cel al baietilor nascuti in aceasta tara. Potrivit statisticilor, tot mai multe familii chineze decid sa avorteze fetusii de sex feminin deoarece considera ca fetele sint greu de crescut, iar, odata ajunse la maturitate, isi parasesc rudele pentru a se casatori. Parintii prefera sa pastreze baietii, despre care cred ca vor putea intretine mai usor familia si ii vor ajuta la batrinete.

Fenomenul avorturilor preferentiale s-a accentuat in ultimii ani, dupa introducerea legislatiei privind scaderea natalitatii. Aceasta legislatie le impune multor familii chineze sa aiba un singur copil. Iar oamenii prefera ca unicul lor mostenitor sa fie un baiat mai degraba decit o fata.

Potrivit autoritatilor de la Beijing, aceasta mentalitate a dus la un decalaj alarmant intre numarul de fete si cel de baieti nascuti in ultimii ani. Cea mai grava situatie e intilnita in orasul Lianyungang din provincia Jiangsu. Aici exista 164 de baieti, cu virste intre 1 si 4 ani, fata de doar 100 de fete din aceeasi categorie de virsta. In plus, statisticile arata ca in 99 de orase chinezesti raportul baieti-fete este de peste 125 la 100. Printre provinciile cel mai grav afectate se numara Guangdong, Anhui si Hainan.

Oficialii spun ca, fara masuri urgente de reglementare a situatiei, aceasta diferenta ar putea provoca grave tulburari sociale pe viitor. Daca se mai continua in ritmul actual, pina in anul 2020, 37 de milioane de tineri chinezi vor ajunge la virsta casatoriei si nu vor avea de unde sa-si gaseasca o nevasta. Potrivit presei chineze, in provincia Guizhou exista deja un "sat al burlacilor’’, unde cei mai multi feciori gata de insuratoare nu si-au putut gasi o mireasa. In orasele mai mari a luat nastere o adevarata industrie de "facut lipeala". Tot mai multe baruri speciale pentru persoanele singure si-au facut aparitia precum ciupercile dupa ploaie. Aici, celibatarii dornici de casatorie isi pot gasi perechea mai usor. Autoritatile se tem insa ca, odata cu trecerea timpului, vor aparea "traficantii de neveste’’, care vor vinde fetele de maritis pe sume exorbitante.

Primul semnal de alarma privind decalajul dintre sexe a fost dat in urma cu mai bine de 10 ani. Atunci, autoritatile chineze au interzis avorturile preferentiale si le-au cerut medicilor sa nu mai dezvaluie parintilor sexul fetusului inainte de nastere. Familiile chineze recurg insa la ecografii ilegale, pe care le platesc extrem de scump, pentru a afla daca bebelusul lor e baiat sau fata. Si, de cele mai multe ori, fetele sint avortate. In 2003, Beijingul a lansat campania "Aveti grija de fetite", prin care incerca sa convinga parintii sa pastreze fetusii de sex feminin. Potrivit legii, familiile care cresteau fete beneficiau de reduceri la impozite, de ingrijiri medicale subventionate, iar micutele se puteau bucura de educatie gratuita. Masurile nu au avut insa efectul scontat – fetusii de sex feminin au continuat sa fie avortati in ritm alert. Acum, oficialii se gindesc sa inaspreasca drastic pedepsele, atit pentru parinti, cit si pentru clinicile care fac intreruperi de sarcina, in functie de sexul copilului.