Opt palestinieni - dintre care cinci militanti - au fost ucisi, in ultimele zile, in actiuni separate, de trupele israeliene. Pe lista mortilor figureaza doi combatanti care s-au infiltrat pe teritoriul israelan, dar si liderul local al gruparii
Opt palestinieni - dintre care cinci militanti - au fost ucisi, in ultimele zile, in actiuni separate, de trupele israeliene. Pe lista mortilor figureaza doi combatanti care s-au infiltrat pe teritoriul israelan, dar si liderul local al gruparii militante Jihadul Islamic din Fasia Gaza. Pe fondul escaladarii violentelor de la granita Israelului cu Gaza, Cabinetul de la Tel Aviv a avertizat ca se gandeste la o interventie militara in Gaza.
Un avion israelian a lansat rachete impotriva unui lansator de rachete, in nordul Fasiei Gaza, a anuntat ieri armata israeliana. Potrivit fortelor de securitate ale miscarii radicale palestiniene Hamas, atacul a vizat una dintre unitatile gruparii dotate cu lansatoare de rachete, dar nu au fost mentionate eventuale victime in randul palestinienilor. Atacul armatei israeliene intervine dupa mai multe actiuni ale acesteia, efectuate in ultimele zile si in timpul carora au fost ucisi opt palestinieni. Sambata, doi combatanti palestinieni care s-au infiltrat pe teritoriul israelian, venind dinspre nordul Fasiei Gaza, au fost ucisi de armata israeliana. Paletinienii, care au reusit sa treaca de punctul de control, au deschis focul in directia biroului de legatura israelian de la Erez, principalul punct de trecere a frontierei dintre Fasia Gaza si Israel. Doua organizatii palestiniene au revendicat responsabilitatea aceastei "operatiuni de comando comune pe teritoriul israelian": Brigazile Salah Eddine, din cadrul Comitetului pentru Rezistenta Populara, si o grupare paramilitara aflata in legatura cu Frontul Democratic pentru Eliberarea Palestinei.
Anterior, in orasul Jenin din Cisiordania, trei militanti palestinieni au fost ucisi, iar unul dintre acestia este liderul gruparii militante Jihadul Islamic, Ala Abu Srour. In timpul aceluiasi raid desfasurat de soldatii israelieni deghizati in palestinieni un alt luptator al Jihad-ului Islamic a fost ranit.
Oficialii palestinieni sustin ca trupele israeliene ar fi ucis, in incidente separate din Gaza, doi adolescenti civili, acestia fiind impuscati in apropiere de un post de observatie de langa orasul Beit Lahia, noteaza BBC.
Trebuie reinstaurata intimidarea in Gaza
Israelul considera gruparea militanta Hamas, care a preluat controlul in Gaza, in luna iunie, drept principala vinovata pentru amploarea pe care au luat-o atacurile palestinienilor de la granita cu Israelul. Numai in ultima saptamana, soldatii israelieni au ucis cel putin 20 de palestinieni. Aceste operatiuni - sutine armata israeliana - sunt necesare pentru a proteja civilii evrei de atacurile militantilor.
De altfel, ministrii Cabinetului de la Tel Aviv, care s-a reunit ieri in sedinta saptamanala, au cerut adoptarea unor masuri militare dure, ca replica la incidentul de sambata, cand palestinienii au reusit sa escaladeze zidul de la granita si sa se infiltreze in Israel. Avi Dichter, ministrul Securitatii Publice, a afirmat, citat de Radio Israel, ca tara sa trebuie sa reinstaureze intimidarea in Gaza si ca exista masuri militare pe care Israelul nu le-a luat inca si care ar putea convinge gruparea militanta Hamas sa stopeze atacurile cu rachete si infiltrarile. In opinia oficialului evreu, Israelul ar trebui sa creeze o zona-tampon de-a lungul granitei cu Gaza, unde orice palestinian care intra in aceasta zona sa fie considerat terorist si impuscat. Chiar daca premierul israelian Ehud Olmert a evitat, pana acum, sa adopte astfel de masuri, temandu-se sa nu torplileze negocierile de pace initiate cu Guvernul palestinian din Cisiordania, exista tot mai multe pareri conform carora o ofensiva militara de amploare in Gaza este doar o problema de timp. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.