Fostul sef al statului a compus o scrisoare deschisa pentru a contracara „campania de denigrare" la adresa sa

Ion Iliescu se plinge, intr-o scrisoare deschisa data publicitatii ieri, ca este supus la o campanie de linsaj mediatic de catre presa cu concursul unor procurori militari. „Resping cu fermitate campania de linsaj mediatic, de minciuni si de manipulare a realitatii la care participa unele publicatii si televiziuni, realizatori si jurnalisti, dar, ceea ce este si mai grav, persoane din Parchetele Militare, campanie care are drept obiectiv denigrarea mea atit in legatura cu evenimentele din decembrie 1989, cit si cu acelea din 13-15 iunie 1990", se arata in scrisoarea mentionata.

Fostul sef al statului ii acuza pe denuntatorii sai ca incearca, de fapt, sa-si ascunda „implicarea in planificarea si in desfasurarea violentelor din primele luni ale anului 1990, violente care au culminat cu dezlantuirea de anarhie din 13 iunie". Daca atunci i-a declarat „golani", astazi Iliescu ii avanseaza la statutul de teroristi. „Ele (actele violente din 13 iunie - n.r.) au fost planificate si organizate cu un scop precis: acela de a crea o stare de anarhie si dezordine, pentru a compromite puterea si a impiedica structurarea si organizarea noilor institutii ale statului de drept alese la 20 mai. Este acelasi scenariu folosit si in decembrie 1989, cind diversiunea «teroristilor» a urmarit sa impiedice constituirea si functionarea noilor structuri ale puterii provizorii, respectiv a CFSN", explica fostul presedinte.

Cei care il poarta astazi prin tribunale sint vazuti de Iliescu drept instrumente in mina actualului presedinte, Traian Basescu. „Acum, scrie fostul sef al statului, cu complicitatea unor procurori din Parchetul Militar, acestia sint pe cale sa rescrie istoria si sa deplaseze atentia de la cauza la efect, profitind de sprijinul politic pe care li-l ofera actualul sef al statului, care doreste sa se razbune pe toti cei care, exercitind un drept legal si constitutional, au votat in Parlament pentru suspendarea sa." In concluzie, "rechizitoriul Parchetului Militar nu este un act juridic, ci unul profund politic".

Ion Iliescu este acuzat in dosarul mineriadei din 1990 ca, in calitate de presedinte al Romaniei, a luat decizia de reprimare a manifestantilor din Piata Universitatii si a coordonat actiunile de atunci. Procurorii militari au inceput urmarirea penala fata de Ion Iliescu, dar au finalizat doar partea din dosar referitoare la Mihai Chitac si la ceilalti militari implicati in reprimarea demonstrantilor, partea din dosar privindu-l pe fostul sef al statului si pe ceilalti civili fiind transferata unei sectii civile a Parchetului. Asta dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu pot cerceta cauze implicind civili.

Oricum, Ion Iliescu se apara, in scrisoare, si de acuzatiile ce i se aduc pe fond. Astfel, fostul sef al statului precizeaza ca Petre Roman este cel care a aprobat la vremea respectiva, in calitate de premier, masurile pentru eliberarea Pietei Universitatii. „Pe baza intelegerii realizate de viceprim-ministrul Anton Vatasescu la intilnirea cu reprezentantii celor care ocupau Piata Universitatii, prim-ministrul Petre Roman a aprobat masurile propuse de ministrul de Interne privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990", scrie Iliescu, care nu uita sa-i infiereze.

Petre Roman se apara Fostul premier Petre Roman a declarat ieri, pentru NewsIn, ca a aprobat, pe 11 iunie 1990, un plan de masuri pentru eliberarea Pietei Universitatii, care a fost pus in aplicare in dimineata de 13 iunie cu jandarmi si politisti si ca nu a aprobat folosirea TAB-urilor si a munitiei de razboi. „S-au folosit numai efective de politie si jandarmerie", a mai spus Petre Roman, afirmind ca ceea ce s-a intimplat ulterior, folosirea TAB-urilor si a munitiei de razboi, cind au venit minerii, este un moment distinct, care nu avea legatura cu planul de masuri pe care el l-a aprobat.

Un istoric al evenimentelor petrecute in Piata Universitatii in anii ’90, pe www.cotidianul.ro/select