Proaspat infiintata grupare paramilitara pregateste tineretul pentru "ziua in care oamenii vor trebui mobilizati"

3.000 de persoane, conform autoritatilor, 6.000, conform organizatorilor, au participat simbata la ceremonia de fondare a gruparii paramilitare ungare Magyar Garda, infiintata de partidul extremist Jobbik. 56 de membri ai gruparii, imbracati in uniforme negre cu dungi alb-rosii, specifice regimului nazist al Ungariei din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, au depus juramintul de intrare in grupare. Gabor Vona, liderul Jobbik, a declarat ca vor fi inregimentati in grupare mii de membri pina la 23 octombrie, data la care se comemoreaza revolta antisovietica din 1956.

Scopul Garzii Maghiare este de a crea conditii-cadru pentru „autoapararea nationala". Membrii organizatiei paramilitare urmeaza sa fie instruiti atit in privinta disciplinelor sportive de lupta, cit si in minuirea armelor. Vona a precizat ca principalele sarcini ale Garzii constau in apararea cetatenilor, apararea in fata catastrofelor si cultivarea traditiilor nationale.

Garda vrea sa instruiasca tineretul maghiar „atit sufleteste, cit si spiritual si corporal pentru ziua in care oamenii vor trebui mobilizati". Vona nu a exclus posibilitatea unui razboi cu Romania sau cu Slovacia, unde traiesc minoritati maghiare, cele doua tari fiind capabile sa atace Ungaria, conform declaratiilor liderului Jobbik din publicatia „Nepszabadsag".

Congresul Mondial al Evreilor a cerut premierului Ferencz Gyurcsany, saptamina trecuta, sa ia masuri impotriva Garzii. Premierul a cerut Parchetului sa monitorizeze indeaproape actiunile gruparii paramilitare. Gyurcsany a adaugat faptul ca infiintarea Garzii reprezinta o rusine pentru Ungaria, neconforma cu statutul de tara europeana. Organizatiile de evrei din Ungaria se pling de cresterea valului de antisemitism din tara si de folosirea de insemne specifice regimului fascist al Crucii cu Sageti, care a ucis mii de evrei si a deportat alte sute de mii in lagarele naziste. Steagul in dungi albe si rosii, sustin membrii Jobbik, ar fi insa un simbol medieval maghiar. Partidul neaga faptul ca ar fi antisemit.

Partidul Socialist, aflat la guvernare, l-a indemnat pe presedintele tarii, Laszlo Solyom, sa isi anunte public pozitia fata de Magyar Garda. Seful administratiei prezidentiale, Ferenc Kumin, a declarat ca Solyom a condamnat toate evenimentele menite sa raspindeasca teroare. Partidul de opozitie Fidesz a cerut liderilor Magyar Garda sa respecte legile Ungariei si drepturile civice. Forumul Democratic (MDF) a cerut tuturor partidelor politice sa excluda din rindurile lor orice persoana care va face parte din Magyar Garda si din Jobbik.