Internationalele SUA ofera, in premiera pentru lumea tenisului, bonusuri lui Roger Federer si Mariei Sarapova, ei urmind sa incaseze cite 2,4 milioane de dolari daca isi pastreaza titlurile de anul trecut

Ultimul, dar si cel mai predictibil turneu de Grand Slam al anului, US Open, incepe in aceasta noapte la Flushing Meadows cu trei romani pe tabloul principal. Calificate direct, Raluca Olaru (nr. 85 WTA) si Edina Gallovits (79 WTA) le vor intilni pe americanca Ashley Harkleroad (88 WTA) si frantuzoaica Severine Bremond (68 WTA), in timp ce Andrei Pavel (97 ATP) ramine singurul tenisman roman aflat in contact cu tenisul de elita, el reusind sa treaca toate cele trei tururi ale calificarilor. Ultim obstacol i-a fost slovacul Lukas Lacko (164 ATP), pe care l-a eliminat cu 7-5, 6-4, iar tragerea la sorti i-a fost favorabila pentru runda inaugurala a Internationalelor SUA, urmind sa intilneasca un alt adversar venit din calificari, germanul de 26 de ani Dominik Meffert (239 ATP), aflat la debutul sau in US Open. Pavel se afla la a 11-a participare, iar in cazul in care trece de neamt joaca impotriva invingatorului partidei Ivan Ljubicici (cap de serie nr. 12) - Kristof Vliegen. Simpla prezenta pe tablou asigura 16.500 de dolari, in timp ce cistigatorii de la fete si baieti vor fi recompensati cu cite 1,4 milioane de dolari, cu un bonus de cite un milion daca ei vor fi aceiasi din 2006, Sarapova si Federer. De altfel, premiile totale la Flushing Meadows sint de 19,6 milioane de dolari, record absolut in istoria turneului.

Cum turneul de la Flushing Meadows nu prea ne-a obisnuit cu surprizele, Roger Federer pare indreptatit sa vizeze al patrulea titlu consecutiv, principalul sau rival fiind considerat sirbul Novak Djokovici (nr. 3), care l-a invins la inceputul lunii in finala Masters-ului de la Montreal. In ceea ce-l priveste pe Rafael Nadal (nr. 2), este de asteptat ca el sa aiba probleme din optimi, cind vin adversarii puternici, dar principalul pericol care-l pindeste pe iberic este starea de sanatate, el fiind nevoit sa abandoneze din cauza unei accidentari acum doua saptamini, la Cincinnati. Roddick (nr. 5), finalistul de anul trecut si ultimul invingator al US Open de dinaintea lui Federer, a avut o vara destul de buna, dar l-ar intilni pe elvetian in sferturi, iar sectiunea de tablou a lui Nikolai Davidenko (nr. 4) se intersecteaza cu a lui James Blake (nr. 6), fiind mari sanse ca intre cei doi sa se aleaga adversarul din semifinale al lui Federer.

La fete, tabloul favoritelor ar trebui impartit in doua. Pe de o parte, cistigatoarele de Grand Slam-uri din 2007 (Serena Williams, Justine Henin, Venus Williams) si cele doua sirboaice aflate in ascensiune (Jelena Jankovici, Ana Ivanovici), iar pe de alta, Maria Sarapova (nr. 2), detinatoarea titlului, ce are sansa de a salva un sezon destul de modest, in care nu a cistigat decit un titlu, la San Diego, acum doua saptamini.

Botezul lui Massa a fost printre musulmani pe www.cotidianul.ro/select