De regula, actualul Guvern e „la primire". Au, n-au vina, Tariceanu et comp. o incaseaza. Va ofer un motiv serios pentru care Executivul actual merita laudat.

Pe masa Executivului este un proiect de lege care prevede faptul ca, in cazul fostilor detinuti politici, cazierul ar putea fi modificat, in sensul anularii condamnarilor date pe criterii politice. Proiectul de reabilitare prin lege a fostilor detinuti politici e facut, in colaborare, de Ministerul Justitiei, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si de Asociatia Fostilor Detinuti Politici si are la baza un altul, vechi de aproximativ 14 ani, al lui Constantin Ticu Dumitrescu. E drept, conform informatiilor aparute in presa, proiectul cu pricina fusese finalizat de Ministerul Justitiei in perioada in care ministru era Monica Macovei. Chiar daca intrase, firav, in dezbatere publica in 2006, el a fost uitat in scurt timp. Acum insa, din varii motive pe care le pot si pe care le puteti si dumneavoastra presupune, a fost redescoperit. Asta e pe scurt povestea.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: inchipuiti-va ca nu guvernul Tariceanu ar fi „bifat" un asemenea proiect spectaculos, ci Traian Basescu, direct sau prin interpusii lui. Cum ar reactiona vocile care influenteaza opinia publica? Gresesc daca spun ca admiratorii presedintelui ar fi laudat vizionarismul acestuia si faptul ca, in mod consecvent in ultima vreme, presedintele pune in practica la modul consecvent proiecte de pe agenda dur reformista a Romaniei? Gresesc daca spun ca, pe de alta parte, adversarii si detractorii sefului statului ar fi comentat ca, dimpotriva, gasim certe urme populiste intr-un asemenea gest? S.a.m.d - in bine cunoscutele deja registre retorice cind e vorba despre presedinte.

Mi s-ar fi parut firesti, pina la un punct, asemenea comentarii si in cazul proiectului de lege redescope-rit de liberali. In realitate: despre tema in discutie, in spatiul public e prea putin „zgomot" si mult prea multa liniste. Indiferent din ce motiv ar fi fost scos din sertar acest proiect de lege, prevederile acestuia fac o serie impresionanta de reparatii morale. El anuleaza conditia - falsa - de infractor a citorva sute de mii de romani care au fost, in realitate, eroi ai acestui popor. As vrea sa repet felicitarile - pentru asta insa ar fi necesar ca proiectul sa devina lege in cel mai scurt timp cu putinta.