Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol a vandut 75% din actiuni catre compania petroliera Kazmunaigaz (vezi site-ul companiei) din Kazahstan contra sumei de 2,71 miliarde de dolari. Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,616 m
Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol a vandut 75% din actiuni catre compania petroliera Kazmunaigaz (vezi site-ul companiei) din Kazahstan contra sumei de 2,71 miliarde de dolari. Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari.
Cu cele 2,7 miliarde de dolari incasate de la compania din Kazahstan, Patriciu va trece astfel in fruntea clasamentului, inaintea lui Ion Tiriac (creditat in noiembrie 2006 cu 1,2-1,5 miliarde dolari), Iosif Constantin Dragan, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vantu, familiei Paunescu si fratilor Micula.

Anul trecut, Dinu Patriciu se numara si printre cei noua romani care au intrat in Topul 100 al celor mai bogati est-europeni, intocmit de revista poloneza "Wprost", situandu-se pe locul 76, cu o avere de 650 milioane de dolari. De asemenea, Patriciu ar putea intra si in topul Forbes al celor mai bogati oameni ai planetei, in zona locului 270.
Compania petroliera kazaha apartine statului si isi anuntase in urma cu cateva luni intentia de a intra pe piata europeana.
Kazmunaigaz are semnate joint vetnures atat cu gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, cat si cu una dintre cele mai puternice companii petroliere din Rusia, Lukoil.
Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, este ultimul dintre liderii ex-sovietici care a acceptat independenta republicii pe care o conducea.Kazahstanul este unul dintre partenerii traditionali si printre cei mai apropiati ai Rusiei. Cooperarea dintre cele doua state se concretizeaza, intre altele, dincolo de numeroasele business-uri comune, prin utilizarea cosmodromului de la Baikonur de catre statul rus pentru lansarea satelitilor si navelor spatiale proprii. Patriciu declarase, la inceputul anului, ca Rompetrol a primit mai multe oferte pentru vanzarea unui pachet de actiuni, fara sa precizeze numele investitorilor si nici dimensiunea participatiei.Tranzactia a fost perfectata dupa sapte luni de negocieri, consiliate de banca investitii Morgan Stanley. Finalizarea acordului semnata in 24 august la Alma-Ata depinde de aprobarea Comisiei Europene si a celorlalte autoritati.

"Tranzactia va aduce avantaje semnificative ambilor actionari si clientilor firmei. Prin aceasta achizitie, una din cele mai mari din istoria KazMunaiGaz, firma kazaha isi dubleaza capacitatea de rafinare si isi majoreaza reteeua de retail in Europa, dobandind 630 de benzinarii in sapte tari, din Georgia pana in Franta."
"Achizitia participatiei majoritare a TRG ne da posibiliattea sa intram pe piete importante de distributie in Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si sa utilizam TRG ca platforma pentru o viitoare extindere. Compania isi va concentra activitatile pe pietele in crestere din zona Marii Negre, Balcanilor si Mediteranei. Tranzactia creaza un pod energetic intre resursele petroliere din Kazahstan si cererea in crestere de produse rafinate in Europa Centrala, Europa de Est si Europa Occidentala", a declarat presedintele KazMunaiGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin intr-un comunicat remis presei.

Rompetrol va fi administrata in comun de cei doi actionari, firma kazaha urmand sa numeasca majoritatea membrilor consiliului de administratie al Rompetrol. Dinu Patriciu a declarat ca va utiliza banii incasati pentru pachetul de 75% diin grupul Rompetrol, vandut firmei KazMunayGas in principal pentru finantarea Fundatiei Energie Vie, care acorda burse in strainatate.

Fundatia va avea un fond de 100 de milioane de dolari pentru burse in strainatate.

De asemenea, o parte a Fondurilor va avea ca destinatie fondul de investitii Romania Moldova Development Fund, iar Patriciu va investi si in grupul Rompetrol.
Grupul Rompetrol cuprinde circa 40 de companii, cu activitati in 13 tari. Printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.

The Rompetrol Group (TRG), inregistrat in Olanda, este detinut de Rompetrol Holding Elvetia, firma controlata de Patriciu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.