Vineri, 24 august, zeci de persoane din cartierul Bora, o suburbie a Sloboziei, au pichetat sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia, afirmand ca sunt terorizate de un clan rival si acuzand procurorii ca nu finalizeaza dosarele penale into
Vineri, 24 august, zeci de persoane din cartierul Bora, o suburbie a Sloboziei, au pichetat sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia, afirmand ca sunt terorizate de un clan rival si acuzand procurorii ca nu finalizeaza dosarele penale intocmite la sesizarile adresate Politiei.


Membrii familiei Dinca sustin ca sunt urmariti peste tot, ca sunt atacati cu bate, cu sabii si cu sticle incendiare de membrii clanului Hoisan, iar dosarele penale zac pe biroul procurorilor. Scandalul dintre clanurile Dinca si Hoisan a inceput dupa ce un membru al clanului Dinca a dat o declaratie in calitate de martor la un accident de circulatie in care a fost implicat un barbat din clanul Hoisan.  Incepand cu data de 9 iunie 2007 au fost intocmite nu mai putin de 15 dosare penale, pentru distrugere, amenintare, vatamare corporala, tentativa de omor. Desi sunt implicate zeci de persoane, iar faptele sunt deosebit de grave, un singur individ este in spatele gratiilor.

"RAMANE SA NE OMOARE!". Vineri, in jurul orei 13:00, un echipaj de la Politia de ordine publica Slobozia i-a condus la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia pe trei membri ai familiei Dinca, din Bora. Oamenii doreau sa afle ce se intampla cu dosarele penale intocmite de politisti la sesizarile formulate impotriva membrilor familiei Hoisan. Cum procurorul Leonard Jiga nu era in institutie, politistii si cetatenii din Bora au asteptat o jumatate de ora ca magistratul sa se intoarca la birou. Pentru ca discutia cu procurorul nu a dus la nici un rezultat, la Parchet au inceput sa soseasca si ceilalti membri ai familiei Dinca. In cateva ore, in fata institutiei s-au adunat 30-40 de persoane, inclusiv femei si copii. Asezati pe paturi, la umbra, au solicitat sa vina un reprezentant al Parchetului General, pentru ca nu mai au nici o incredere in procurorii din Slobozia. Revoltati, dar si speriati, oamenii au acceptat cu greu sa vorbeasca in fata reportofoanelor.

Marius Vasile Dinca ne-a declarat: "Totul a inceput de la o declaratie. A fost un accident, iar unchiul meu, Dinca Zaharia, a fost de fata. Au inceput amenintarile, ca-l face, ca-l omoara daca depune marturie. Si a depus marturie. De atunci am fost amenintati, am fost batuti, am fost calcati cu masina". Dinca a vorbit despre nenumaratele incidente carora le-au cazut victime membrii familiei sale. "Pentru a ne putea apara familiile am renuntat la serviciu. De doua luni suntem urmariti tot timpul. Astazi (24 august) am fost la spital pentru a ne scoate certificatele medicale; ne-au urmarit. Am fost la politie, iar ne-au urmarit... E multa lume care a vazut ce s-a intamplat, dar de frica lor nu vor sa declare. Le este teama!" Oamenii sustin ca se asteapta ca unul dintre ei sa fie ucis.


"PARCHETUL NU FACE NIMIC!". Marius Dinca acuza Parchetul ca tergiverseaza anchetele declansate la plangerile celor din familia sa: "Parchetul taraganeaza toate dosarele. Sunt vreo 20 de dosare impotriva lor, dar nu s-au luat masuri. O singura persoana este arestata, dar o sa scape si ea. Unul dintre noi a ramas fara splina, iar domnii procurori si judecatori spun ca cel care l-a batut nu prezinta pericol social. Toate probele sunt impotriva lor, dar degeaba!"

Ion Dinca: "Nu am facut nimic la Parchet. Am discutat cu procurorii, dar fara nici o rezolvare. Ni s-a spus sa asteptam. De ce? Pana cand? Facem protest, sa ni se faca dreptate. Dar Parchetul nu ia nici o masura impotriva lor. Vor tot pe noi sa ne duca la detector". Oamenii sustin ca cei agresati si-au parasit casele de teama, iar barbatii au renuntat sa mai mearga la lucru pentru a-si pazi familiile.


POLITIA E DE VINA. Procurorul Leonard Jiga de la Parchetul Slobozia se ocupa de dosarele intocmite de politisti. El sustine ca pentru intarzierea finalizarii cercetarilor este de vina politia. Desi, de o saptamana, avea pe birou zece dintre dosare, magistratul arunca responsabilitatea in ograda Politiei Slobozia. Procurorul Jiga a mai spus ca sunt zece dosare in lucru la politie, pentru distrugere, amenintari si vatamare corporala, dosare pentru care politistii nu au prezentat nici o propunere de incepere sau neincepere a urmaririi penale. Magistratul a afirmat ca nu se teme de cei care pichetau institutia. Modul in care a actionat ulterior... Procurorul a cerut fortelor de ordine (politisti si jandarmi) sa-i mute masina si sa fie scos din cladire pe o alta usa. Mai apoi, pentru ca politistii i-au convins pe protestatari sa mearga acasa (au fost dusi, pe rand, chiar cu masina politiei), procurorul a iesit din cladire dupa ce si ultimul grup a parasit locul, solicitand sa fie insotit pana acasa de politisti sau de jandarmi!!!


PARCHETUL SE FACE CA FACE. Vineri, politistii au primit o nota interesanta de la Parchet, care nu face altceva decat sa intretina speculatiile. In patru dintre dosare, masurile la care s-au gandit procurorii au fost deja dispuse de politisti, adica emiterea unor mandate de aducere pentru 12-13 persoane implicate in aceste lucrari penale. Si mai interesant, din cele opt dosare la care se face referire in adresa, in sapte sunt invinuiti membrii familiei Dinca! Numai unul vizeaza faptele comise de clanul Hoisan. Si, ca haosul sa fie complet, in dosarul intocmit la data de 17 august (membrii familiei Hoisan i-au atacat cu bate si sabii pe membrii familiei Dinca, pe teritoriul comunei Perieti), procurorul vrea testarea cu poligraful a celor cel putin 15 persoane implicate (invinuite si parti vatamate)! Acum, cand singurul politist de la poligraf este in concediu! Rezultatele unui asemenea test nu constituie proba in instanta. Atunci pentru ce se insista?


ProceduraSeful Inspectoratului Judetean de Politie Ialomita, comisar-sef de politie Stan Batlan, a refuzat sa comenteze declaratiile facute de procurorul Leonard Jiga. Seful IJP sustine ca este o situatie tensionata la Bora, dar ca, in cele din urma, va fi rezolvata. Stan Batlan considera ca este foarte important sa se faca o analiza a ceea ce se intampla, cuprinzand si cazul de la Bora, pentru ca actiunile Politiei, procedural vorbind, nu mai au o finalitate decat in privinta sanctiunilor contraventionale aplicate. "Asa cere procedura, dosarele penale sunt «cenzurate» de Parchet." Declaratia oficiala a sefului IJP Ialomita este contrazisa de subordonatii sai, care spun ca politistii, in frunte cu Stan Batlan, sunt nemultumiti de atitudinea procurorului Jiga. Surse din anturajul conducerii IJP sustin ca politistii refuza sa mai mearga cu dosarele la Parchet, preferand sa le trimita prin posta!


Dosarele penale care zac la ParchetIncepand de la 9 iunie 2007 au fost formulate zeci de sesizari din partea membrilor clanurilor Dinca si Hoisan, din Bora. O parte dintre acestea s-au concretizat in dosare penale:
La 10 iunie, la ora 10:00, Dinca Maria sesizeaza ca, la iesirea din Bora (spre Cosambesti), este un scandal de amploare. Dosar penal pentru tentativa de omor lui Bontu Valentin si Visan Petre (cei doi l-au taiat cu sabia pe Radu Petre Victor);30 iunie - Radu Petre sesizeaza ca Dima Petrica (ambii din clanul Hoisan) l-a lovit intentionat cu autoturismul propriu pe Paun Constantin (din clanul Dinca) - este singurul dosar in care a fost retinut autorul faptei (Dima Petrica);In timp ce Galca Paula facea reclamatia, Dima Petrica, aflat in masina cu numarul IL-03-FIA, avandu-l alaturi pe Hoisan Cristian, l-a lovit intentionat cu autoturismul pe Dinca George. Dosar penal pentru tentativa de omor;22 iulie - Hoisan Cristian reclama ca membrii familiei Dinca i-au lovit cu batele masina, pe Bulevardul Magheru. Dosar penal pentru distrugere;30 iulie - Andrei Tasica (din clanul Dinca) sesizeaza ca fiul sau, Stanciu Nicusor, a fost lovit cu un corp contondent de Rosu Stefanita (clanul Hoisan). Dosar penal pentru vatamare corporala (medicii i-au extirpat splina);30 iulie - dosar penal pentru distrugere. Membrii familiei Hoisan au aruncat cu sticle incendiare in gospodaria lui Dinca Ion, distrugand acoperisul casei;17 august - pe teritoriul comunei Perieti, membrii familiei Hoisan i-au atacat cu bate si sabii pe cei din familia Dinca. Mai multe persoane au fost ranite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.