Dinamovistii forteaza intrarea in Liga Campionilor deoarece au pierderi de aproape 4 milioane de euro. Rapidul i-a depasit deja, cu 4,3 milioane, in timp ce Gigi Becali refuza sa recunoasca restantele istorice

Meciul dintre Fisc si cluburile de fotbal a inceput sa se desfasoare cu portile inchise dupa ce Sebastian Bodu a primit cartonas rosu, iar urmasii sai pe coridoarele ANAF nu au mai fost atit de interesati de imagine. Fara finalitate in epoca Bodu, recuperarea datoriilor continua sa fie ineficienta si in prezent. O demonstreaza bilanturile contabile ale cluburilor depuse saptamina trecuta la Ministerul Finantelor Publice. Majoritatea cluburilor, chiar daca isi schimba aproape in fiecare an administratorii pentru a se pierde urma datoriilor, au pierderi uriase, cele mai multe provenind din restante la bugetul de stat. Asa se explica de ce Dinamo, care a investit bani multi in transferuri, alearga dupa zecile de milioane din Liga Campionilor. Conform bilantului, clubul din Soseaua Stefan cel Mare are pierderi de aproape zece milioane de lei, adica aproape patru milioane de euro.

Rapidul a iesit pe minus cu peste patru milioane de euro, dupa cum a declarat-o Copos insusi, dupa negocierile cu Ministerul Transporturilor pentru concesionarea stadionului: „M-am intilnit cu domnul Orban si m-am suparat dupa aceasta discutie. Acum sint negocieri extrem de dure. Domnul Orban a fost foarte, foarte ferm si a spus ca ministerul nu se va implica deloc financiar. Dar atunci sa ne lase pe noi sa investim. Cum au dat Autocamioane Brasov pe un euro, asa sa ne lase si pe noi sa facem aici. Pentru ca altfel nu se poate. Noi nu putem sa facem investitii de 10 milioane de euro la stadion, iar in acelasi timp sa sustinem si echipa la nivelul actual. Asta ar insemna sa nu mai dam salarii jucatorilor, sa nu mai platim copiii si juniorii, sa nu mai facem transferuri, cu alte cuvinte sa nu mai facem performanta. Deci, avem de ales. Noi am cheltuit aproape un milion de euro pina acum si chiar nu mai putem. Avem deja un minus de 4,3 milioane de euro la bugetul pe sezonul trecut", a spus Copos.

Steaua inca nu si-a facut calculele, Gigi Becali nerecunoscind datoriile predecesorilor. La ultima strigare, fosta societate care a administrat clubul din Ghencea avea datorii de 13 milioane de euro. National 2000 SA a retrogradat in Liga a doua cu un profit de 1.355.843 lei, dar fosta societate, care are procese cu ANAF, nu si-a depus bilantul, fiind trecuta cu tot cu datorii pe linie moarta.

Provincia vine tare din urma. Ramasa de caruta in lupta pentru titlu sau pentru cupe europene, Universitatea Craiova vine tare din urma la pierderi. Fotbal Club „U" Craiova SA a acumulat in 2006 un minus de 6.043.281 lei, iar noua firma care administreaza de curind clubul, „Stiinta" Craiova, a plusat cu o restanta de 28.556 de lei. Lider la campania agricola, latifundiarul vasluian Adrian Porumboiu a ramas in urma cu fotbalul, Sporting Vaslui acumulind in 2006 pierderi de 3.025.433 de lei.

Otelul a vindut saptamina trecuta un jucator in Rusia pentru a plati salariile celorlalti, desi acesta era bun pentru a ajuta echipa in Cupa UEFA. „Cu un ochi pling, dar cu unul rid. Pling pentru ca am pierdut un jucator de baza, insa rid pentru ca prin sacrificarea unui jucator am reusit sa-i multumim pe ceilalti 25", a explicat antrenorul Petre Grigoras. Galatenii ramin insa cu un pasiv de 1.865.609. Abia revenita in Liga I, „U" Cluj a decis sa lase datoriile in urma, astfel ca a trecut pe o noua societate, care deja a acumulat o restanta de 8.240 de lei. Chiar daca nu ruleaza bugete mari, esaloanele inferioare ajung la pasive-record. Este cazul FC Brasov, care, cu 3.388.409 lei pe minus, rivalizeaza cu multe cluburi din liga in care spera sa ajunga la finalul acestui an competitional.

Exceptia Timisoara

Poli Stiinta Timisoara a acumulat 3,5 milioane de euro datorii pe vechea societate care a administrat clubul si alte 400.000 de euro pe noul administrator. De partea cealalta, conducatorii societatii fotbalistice sustin ca au de recuperat TVA si cer o echivalare a datoriilor, insa acest lucru nu i-a impiedicat pe cei de la ANAF sa scoata, saptamina trecuta, la licitatie, o parte din bunurile clubului, de la masina de tuns gazonul pina la bancile de rezerva, aparatura de birou, o sauna complet echipata, usi termpoan, un laptop si chiar o Dacie.